galéria megtekintése

Hatmilliárdból legkésőbb fél év után kés alá fekhetnénk

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Hatmilliárd forintból a várólisták maximum félévesre kurtítását tűzte ki célul az egészségügyi államtitkár. A kormány ennyi pénzből fél év alatt harmadára rövidítené a sort. Jelenleg országszerte csaknem 52 ezren várnak műtétre.

A legkevesebbet, átlagosan 22-23 napot a nőgyógyászati és a gerincsérvműtétre szorulóknak kell várakozniuk. A legrosszabb helyzetben a térd- és csípőprotézisre várók vannak, ők akár több évig is együtt élhetnek a fájdalommal,mire sorra kerülnek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint térdprotézisműtétre országos átlagban 766 napot kell várni, az ellátásért jelenleg tízezren állnak sorban.

Csípőprotézis beépítésére készülnek az orvosok az Uzsoki kórházban
Csípőprotézis beépítésére készülnek az orvosok az Uzsoki kórházban
Rédei Ferenc / Népszabadság/archív

Közülük a legrosszabb helyzetben az Észak-Magyarországon élők vannak: itt az átlagos várakozási idő ugyanis három év. A csípőprotézis-műtétig 484 nap is eltelhet, erre több mint nyolcezren várakoznak. A gerincstabilizáló műtétek esetében sem jobb a helyzet. Itt a várakozási idő országos átlaga 712 nap.

 

A várakozási idő csökkentésére hatmilliárd forintot különített el a kormányzat – erről Zombor Gábor beszélt újságíróknak egy háttérbeszélgetésen. Mint mondta: a pénzen kívül szervezéssel is besegítenének a várólisták felszámolásába a kórházaknak. Az OEP központi beszerzéssel maga vásárolja meg a különböző protéziseket, műlencséket és egyéb orvostechnikai eszközöket, a kórházaknak csak jelezniük kell, hogy milyen beavatkozásból mennyit és mikorra vállalnak.

Ezeket a műtéteket a kórházak teljes áron elszámolhatják az egészségbiztosítónak, azaz a volumenkorlát nélkül végezhetik a beavatkozásokat. A műtétek szervezését külön erre a célra alakított munkacsoport segíti, amelynek munkatársai valamennyi várakozóval személyesen megbeszélik, hogyan és hol jelentkezzenek a beavatkozásra.

Műtét előtt az egészségügy
Műtét előtt az egészségügy
Bócsi Krisztián / Népszabadság

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, azt maguk is tapasztalták, hogy a várólisták terén óriási a káosz, ezért folyamatosan monitorozzák az aktuális helyzetet. Most úgy tűnik, hogy az intézmények részben a nagy értékű eszközbeszerzések halogatása miatt teszik várólistára betegeiket. De gyakori az is, hogy a beavatkozást végző osztályt vezető szakorvosok nem szívesen végeznek bizonyos típusú műtéteket, így egy-egy térségben folyamatosan növekszik a lista. Valószínűleg ez lehet a helyzet Észak-Magyarországon, ahol az ott élőknek a csípő- és gerincstabilizáló műtétekre két-három évet is várniuk kell.

És mindezt mínusz nyolc-tízezer emberrel

A kormány nem csak a várólistákon, hanem az egész egészségügyön karcsúsít, mintegy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számolva a kórházi kapacitások újraosztásának eredményeként. Erről a múlt héten a Népszabadság értesült elsőként.

A várólista felszámolásának további akadálya, hogy az intézményvezetők gyakran úgy spórolnak, hogy nem vásárolnak beültetéshez szükséges protéziseket. Ezen az említett közbeszerzés egyértelműen javíthat. Zombor becslése szerint a hatmilliárd forintból a többéves várakozás már idén nyártól fél évre rövidülhet, és a most sorban álló mintegy 52 ezer beteg kétharmada lekerülhet a listáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.