Rovarirtón elbukott akadémikusi cím

Ha nincs a rovarirtós ajándék, Tóth Miklós agrárkutatót tegnap a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották volna.

Csakhogy a Levegő Munkacsoport által kirobbantott botrány – a forgalomból már kivont diklórfosz rovarirtó-hatóanyagot tartalmazott az a moly­irtó csík, amelyet ajándékba kaptak a vásárlók, amikor megvették a Csalomon rovarcsapda elnevezésű terméket, az ajándék terméket pedig az MTA ­Növényvédelmi Kutatóintézete biztosította – nyomán azonban fegyelmi eljárás indult az intézetet vezető Barna Balázzsal és helyettesével, Tóth Miklóssal szemben.

Az ajánlás során felterjesztett 140 tudós közül korábban 51 kapta meg a tudományos osztályok támogatását. Mivel az agrárosok által támogatott Tóth Miklóssal szemben az Akadémia elnökének kezdeményezésére fegyelmi eljárás indult, amely az akadémikusválasztás napján vizsgálati szakaszban tart, ezért Tóth Miklós tagságáról nem szavaztak.

Az alapszabály szerint a tudományos elismerést olyan magyar állampolgár kaphatja meg, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és „aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli”. Ennek értelmében levelező tag lett például Chikán Attila közgazdász, Hudecz Ferenc vegyész, Kondorosi Éva biológus, Lévai Péter fizikus, Vörös Imre alkotmányjogász.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.