Hűtlen kezelés a vád a bukott józsefvárosi biztonsági főnök ellen

Többrendbeli hűtlen kezelésért javasolt vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda Szabó Gábor ellen, akiről tavaly derült ki, hogy a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat igazgatójaként havi 280–350 ezer forintot fizetett Portik Tamás egykori testőrének a Józsefvárosi Jófiúk között végzett „rendfenntartó munkájáért”.

Vádemelési javaslattal zárta le a Szabó Gábor ellen többrendbeli hűtlen kezelés miatt elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Szabót, aki 2011 novembere és 2012 júliusa között a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) igazgatója volt, utódai jelentették fel 2012 augusztusában, majd novemberében.

A feljelentések négy szerződést kifogásoltak. Egy Szerdahelyi utcai önkormányzati bérlakás felújítását, amelyet szerződése szerint a bérlőnek kellett volna rendbe hoznia, azonban Szabó döntése alapján az építőanyagokat, a konyhai berendezést a JVSZ költségére szerezték be, a munkálatokat a szolgálat szakembereivel végeztették el. A JVSZ-t több mint 620 ezer forint vagyoni hátrány érte.

Szabó 300 ezer forintért 2012 januárjában megrendelte H.-né K.Krisztinától a JVSZ igazgatósági ügyviteli rendszerének felépítését és azt, hogy dolgozza ki a cég gazdasági működésének szabályait. A nyomozás adatai szerint H.-né K. Krisztina a Tomori Pál Főiskola és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet már meglévő szabályzataiból ollózta össze a JVSZ által megrendelt, de sosem használt anyagokat. Több mint 400 ezer forintjába került a JVSZ-nek egy fiktív sebességváltó-csere, amelyet – a kiállított és kifizetett számla szerint – egy Szabó által a JVSZ-nek vásárolt Jeep Grand Cherokeen kellett volna elvégezni. Ugyancsak Szabó Gábor utasítására végeztek a JVSZ dolgozói kisebb felújítási munkálatokat egy X. kerületi lakásban a helyi önkormányzat kérése és felhatalmazása nélkül, illetve a JVSZ számlájára vásároltak oda bojlert és gázkazánt. Szabó Gábor a nyomozás során végig tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A vádemelési javaslat nem tesz említést ugyanakkor arról az ügyről, amely tavaly tavasszal országosan ismertté tette a JVSZ akkori igazgatóját. Nevezetesen, hogy előbb havi 280, majd 350 ezer forintért alkalmazta Sarkadi Józsefet, akit az éjszakában a több gyilkosság felbujtójaként 2012 óta előzetesben lévő, Prisztás József 1996-os meggyilkolásával összefüggésben nem jogerősen már elítélt Portik Tamás testőreként ismertek.

Sarkadi részt vett a megalakulása után még Józsefváros vezetésének a támogatását is bíró Józsefvárosi Jó fiúk nevű csoport rendfenntartó-rendteremtőmunkájában. Talán az ő és hasonszőrű társai miatt a kerü leti rendőrség sosem nézte jó szemmel a fekete egyenruhás Jófiúkat. Miután számos törvénysértést is felfedezni véltek a tevékenységükben, „bepanaszolták őket” az önkormányzatnál.

Szabó Gábor is az önkormányzathoz fordult azonban, hogy „állítsák le” a rendőrséget, amely együttműködés, a közös bűnmegelőzés helyett a Jó fiúk ellen dolgozik. Portik Tamás testőrének alkalmazása azonban végzetes hibának bizonyult Szabó számára. Távoznia kellett a JVSZ éléről, s utóda gyorsan megtette ellene az első feljelentéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.