Rosszabbul nyertek, mint négy éve

Két kerületet és két nagyvárost bukott a Fidesz, majdnem mindenhol kevesebb szavazatot kaptak, mint 2010-ben.
A Fidesz újfent vitathatatlanul győzelmet aratott, amit elsősorban a katasztrofálisan politizáló és romokban heverő ellenzéknek, illetve a választástól távol maradó tömegeknek köszönhet - írja újabb elemzésében a Political Capital. Jól példázza ezt, hogy bár Tarlós István újra elnyerte a főpolgármesteri címet, kevesebb szavazatot kapott (290 675), mint 2010-ben (321 908) – ami jócskán elmarad 2006-os második helyezésétől is Demszky Gábor mögött (349 412). Tarlós István egy ilyen kampány után mindössze 13 százalékponttal kapott többet, mint a népszerű politikusnak aligha nevezhető, utolsó pillanatban előrángatott Bokros Lajos.

A Fidesz a 2010-es eredményeihez képest két budapesti kerületet (XIV., XV.) és két megyei jogú várost (Békéscsaba, Salgótarján) veszített el. A közgyűlési többség azonban a békési városban is a Fideszé maradt, Szombathelyen pedig fordított a helyzet: a kormánypárti városvezetőnek kell még legalább egy szavazat után néznie a képviselő-testületben. Bár 20 megyei jogú városban továbbra is fideszes lesz a városvezető, három kivétellel jóval kisebb arányban győztek, mint négy évvel korábban.

A megyei jogú városok közül csak Nagykanizsán, Székesfehérváron és Zalaegerszegen javítottak négy évvel ezelőtti eredményükön, az összes többi nagyvárosban kevesebb szavazatot kaptak, mint 2010-ben. A különbség Pécsen (-29%) és Békéscsabán (-27%) a legkirívóbb.

Hasonló a helyzet a fővárosban is: Kőbányán minimálisan, Újpesten jelentősen javítottak, a többi 21 kerületben viszont visszaesett a kormánypárti polgármesterjelölt támogatottsága. A VII. kerületben pedig Vattamány Zsolt mögül elfogyott a közgyűlési többség. Az V. kerületben a legnagyobb a támogatottság-beli különbség: most vasárnap 18 százalékkal kevesebb szavazatot kaptak, mint négy éve, és hasonló mértékben csökkentek a Soroksáron kapott szavazataik.

A Fidesz alternatívájának hiányát jelzi, hogy úgyis meg tudta őrizni minden egyes megyei közgyűlésben az abszolút többségét, hogy (egy megye kivételével) mindenhol visszaesett a támogatottsága, 2-10 százalékponttal (Tolna megyében helyi konfliktusok következtében esett vissza kiugróan nagy mértékben, a párttól eltávolodók egy csoportja ugyanis külön indult, és szerzett 6,5%-ot) - olvasható a PC elemzésében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.