Romagyilkosságok: Helmeczy ismét a kormányfőhöz fordul

Helmeczy László ügyvéd a napokban nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben emlékezteti őt arra a kormánydöntésre, amelynek alapján kártérítés járna a romagyilkosságok kárvallottjainak.

Az ügy előzménye, hogy Helmeczy idén augusz­tusban – a romagyilkosságok elkövetőinek elítélésekor – a Népszabadságban nyílt levelet tett közzé.

A miniszterelnöknek írt levélben arra kérte Orbán Viktort, hogy lépjen föl a romagyilkosságok, továbbá más nagy port fölvert bűnügyek – köztük az olaszliszkai tragédia áldozata, Szögi Lajos családja – kárvallottjainak kárpótlása érdekében. Helmeczy arra hivatkozott, hogy ezek az emberek önhibájukon kívül lehetetlenültek el, sokuk mélyszegénységben, teljes reményvesztettségben él, mivel hozzátartozójuk halála miatt veszélybe került a megélhetésük. Helmeczy az árvízkárosultakat hozta föl példaként: ha a házuk önhibájukon kívüli elveszítése miatt kártalanítja őket az állam vis maiorra hivatkozva, miért ne tehetné ezt meg az áldozatok családja esetében is.

Helmeczy felvetése után Balog Zoltán humánminiszter augusztus 15-én bejelentette, hogy a kormány kártérítést ítélt meg a romagyilkosságok kárvallottjai számára. Ennek három hónapja. Azóta viszont semmi nem történt. Helmeczy épp ezért levelében most arra kéri Orbán Viktort, hogy utasítsa az ügyben illetékes minisztert a kormányhatározat azonnali végrehajtására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.