Édesanyja szerint űzött vadként viselkedett a romagyilkosságok vádlottja

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat negyedrendű vádlottja szüleinek tanúmeghallgatásával folytatódik a büntetőper pénteken a Pest Megyei Bíróságon. Frissítve.

Az egykor szerződéses katonaként dolgozó és a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban álló Csontos István édesanyja annak ellenére, hogy fiával kapcsolatban nem lett volna köteles tanúvallomást tenni, részletesen beszél fia előéletéről, tanulmányairól és a leszerelése utáni időszakról. Ezután Csontos István édesapjának kell felelnie a bírói kérdésekre.

A legutóbbi, szerdai tárgyaláson Csontos István volt menyasszonyát, K. Krisztinát hallgatták ki tanúként, ő a rendőrségen polgári alkalmazott. A bírói kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a negyedrendű vádlott testvére és sógora is a rendőrségen dolgozik. Az MTI úgy tudja, a negyedrendű vádlott lánytestvére a volt hajdúhadházi rendőrkapitánynak volt a titkárnője, a férje pedig aktívan szolgáló rendőr.

A volt menyasszony is azt állította, hogy 2009. április végén változást érzett korábbi barátján, akivel továbbra is jó kapcsolatban állt. A vád szerint Csontos István a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosságban sofőrként segítette társait, az elsőrendű vádlott Kiss Árpádot és testvérét, a másodrendű vádlott Kiss Istvánt, majd a 2009. augusztus 3-i kislétai támadásban bűnsegédként vett részt.

Szintén szerdára Pető Zsolt harmadrendű vádlott édesanyját és két testvérét idézte be Miszori László tanácsvezető bíró tanúként, de a hozzátartozók - élve törvény adta jogukkal - megtagadták a vallomástételt.

'Teljesen kifordult magából'

Csontos István édesanyja szerint fia, miután szerződéses katonaként leszerelt, 2009 tavaszától elfogásának napjáig "teljesen kifordult magából, olyan volt, mint egy űzött vad", és el akart menni Debrecenből, de a viselkedésében történt változásra nem adott magyarázatot. A Pest Megyei Bíróságon azt mondta: fia elfogása előtt néhány nappal egy híradás nyomán a romák elleni támadássorozatról beszélgetett otthon lányaival, és amikor ezt a fia meghallotta, felugorott, és azt mondta: "ti nem tudjátok, mi lehet ez az egész, ti nem ismeritek ezeket", majd feldúltan távozott a lakásból.

Nem gondolta volna

Később kérdésekre válaszolva elmondta, arra senki nem gondolt a családban, hogy köze lehetne ezekhez a cselekményekhez, ismerné az elkövetőket, úgy vélte, katonai múltjából adódóan ismerheti az ilyen jellemű embereket. Csontos Istvánt néhány nappal később fogták el a rendőrök a munkahelyén, a Perényi 1 nevű debreceni klubban. Amikor értesült a letartóztatásáról, az anya, mint mondta, "megkönnyebbült", mert azt hitte, fia öngyilkos lett, de arra nem gondolt volna, hogy ezekhez a támadásokhoz bármilyen köze lenne.

'Csak el innen'

A negyedrendű vádlott édesanyja annak ellenére, hogy fiával kapcsolatban nem lett volna köteles tanúvallomást tenni, részletesen beszélt fia előéletéről, tanulmányairól és leszerelése utáni időszakról. Elmondta, hogy leszerelése után, 2009 tavaszától nagyon sok magatartásbeli változást látott a fián, nem beszélgetett velük, és a változást firtató szülői kérdésekre nem adott választ. Nem járt meccsekre, nem köszöntötte fel anyák napján, nem segített takarítani, pedig korábban megtette, "meg volt zavarodva, félt, vagy inkább szorongott" - mondta. Fiát nem gondolja rasszistának, nem volt problémája romákkal, és mint fogalmazott, nem fértek bele a fiáról alkotott képbe a "Csontrabló" néven tett rasszista internetes bejegyzések, és nem gondolja, hogy kettős életet élt volna gyermeke. Vallomása szerint a nyáron a fia többször említette, hogy el akar költözni Debrecenből, majd 2009 augusztus elején már "mindenáron" el akart menni, mindegy, hova, csak "el innen".

Az egykor szerződéses katonaként dolgozó, a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban álló vádlott szülei 1978-ban kötött házasságuk után, 25 évnyi együttélés után 2003-ban váltak el. Édesapja - élve törvény adta jogával - a pénteki bírósági tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni fia vonatkozásában, és csakúgy, mint volt felesége, úgy nyilatkozott: a többi három vádlottat nem ismeri, róluk semmilyen információval nem bír. Bírói kérdésre válaszolva a negyedrendű vádlott apja elmondta: a debreceni, Rezeda utcai lakásából fia elfogása után tartott házkutatáson lefoglaltak egy átalakított légpuskát, amely a szakértők szerint fegyvernek minősül, egy távcsövet és egy másik légpuskát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.