galéria megtekintése

Romagyilkosságok: Kisséknek a lét a tét

0 komment


Fekete Gy. Attila

Kedden harmadfokon tárgyalja a Kúria Kiss Árpád és társai büntetőperét. A védelem azt szeretné, ha az elkövetett eljárási hibákra tekintettel a Kúria hatályon kívül helyezné a korábbi ítéleteket. A vádhatóság korábban azt nyilatkozta: ez nem szükséges, és nincs is rá lehetőség.

Kiss Árpád és társai a vád szerint 2008. március 7-én egy besenyszögi vadásztól elrabolt fegyverekkel 2008-2009-ben különböző helyeken kilenc támadást hajtottak végre roma családok ellen. Hat embert, közül egy öt éves kisfiút megöltek, többeket megsebesítettek, Molotov-koktélokkal és puskákkal több épületet megrongáltak.

Kiss Árpádot és testvérét Istvánt, valamint Pető Zsoltot életfogytig tartó, míg a negyedrendű Csontos Istvánt, a katonai elhárítás egykori ügynökét, aki a két utolsó gyilkosságban sofőrként vett részt, 13 év fegyházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. Másodfokon azonban csak Csontos ítélete emelkedett jogerőre. Esetében az ítélőtábla elutasította súlyosításért benyújtott ügyészi fellebbezését, amelyben 13 helyett 18 év fegyházat kértek Csontosra, akik elvileg legalább egy, de akár két áldozat életét is megmenthette volna, ha titkosszolgálati kapcsolatait kihasználva tájékoztatja a hatóságokat Kissék akcióiról.

Ám ez csupán elvi lehetőség volt. Mint az már Kissék elfogása után kitudódott, majd később a Hende Csaba honvédelmi miniszter által 2010-ben elrendelt belső vizsgálat is megállapította: a katonai elhárítás folyamatosan hazudott a rendőrségnek. Fontos információkat tartott vissza a nyomozás alatt. Például azt, hogy Csontos korábban az ő emberük volt.

 

A Hende-féle vizsgálat megállapításai alapján végül 2013-ban szigorúan titkos nyomozás indult az elhárítás négy vezető beosztású munkatársa ellen. A bíróság azonban tavaly júliusban valamennyiüket felmentette az okirat-hamisítás vádja alól. Az ügyészség fellebbezett.

A Kiss-testvérek és Pető esetében azért lehet harmadfokú eljárást tartani, mert a másodfokú bíróság a besenyszögi fegyverrablással összefüggésben a rablás mellett egy újabb bűncselekmény elkövetéséért, személyi szabadság megsértéséért is elítélte őket, lévén, hogy mielőtt elrabolták volna a fegyvereit, egy székhez kötözték a vadászt. Ez a bűncselekmény ugyan az ítélet szempontjából nem osztott, nem szorzott, ám mivel első fokon ezért nem ítélték el a vádlottakat, így fellebbezhettek, s az ügy harmadfokon a Kúria elé került.

Az ügyészség korábban azt nyilatkozta, hogy szerintük a Kúria kizárólag a besenyszögi fegyverrablással összefüggő vádpontot vizsgálhatja. Azaz, csak azt, hogy a rablás mellett elkövették-e a személyi szabadság megsértését, vagy sem. Bérdi Zsolt ügyvéd, Kiss Árpád védője szerint azonban a törvény lehetőséget ad a Kúriának arra is, hogy hatályon kívül helyezze a korábbi ítéleteket, és akkor teljesen elölről kell kezdeni „az évszázad bűnügyének" a perét.

Bérdi szerint ugyanis az első fokú eljárásban történtek olyan eljárási szabálysértések, amelyek miatt már a táblabíróságnak minden további mérlegelés nélkül hatályon kívül kellett volna helyeznie az első fokú ítéletet. Például, ha csak húsz percig is, de védő nélkül volt egy vádlott, illetve az egyik védő kizárása után nem ismételték meg az eljárást. Ilyenekért korábban más másodfokú bíróságok más ügyekben hoztak már hatályon kívül helyező döntéseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.