Roma referensek segítik a roma állampolgárok ügyintézését a járási hivatalokban

Száz roma származású referens állt munkába a járási hivatalokban július elsejével, így valamennyi roma állampolgár számára könnyebbé és egyszerűbbé válhat az államigazgatási ügyek intézése a jövőben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Roma Önkormányzat, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok együttműködésének eredményeképpen a referensek elsősorban közvetítő szerepet töltenek be az államigazgatás és a roma állampolgárok között. Fő feladatuk, hogy a kiemelt állami célkitűzéseket, valamint a roma közösség számára biztosított lehetőségeket ismertessék a roma állampolgárokkal.

Emellett a roma származású munkatársak alkalmazása - mint a KIM kiemelte - "nagymértékben elősegítheti a roma nemzetiséghez tartozók sikeresebb ügyintézését, és ennek eredményeként a társadalomba való könnyebb beilleszkedést is".
 A roma referensek a munkájukhoz szükséges ismeretek elsajátítása érdekében július végén szakmai képzésen vettek részt. A képzés célja az alapfokú közigazgatási ismereteken túl az volt, hogy a referensek megfelelően ismerjék a program szempontjából kiemelt ügycsoportokat, továbbá hogy segítsék a referensek beilleszkedését a hivatali szervezetbe és eredményes kommunikációjukat a hivatali dolgozókkal és az ügyfelekkel.

"A roma referensek foglalkoztatásának végső célja, hogy hosszú távon a kormányhivatali szervezetrendszer fontos részét képezzék, és ezzel hozzájáruljanak azokhoz a kormányzati célkitűzésekhez, amelyek egyrészt a foglalkoztatás további bővítését szolgálják, másrészt lehetővé teszik az állampolgárok számára a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést" - fogalmazott a KIM közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.