Roma kivándorlás: A kanadaiak terepszemlét tartottak Miskolcon

Személyesen tájékozódnak a kanadai hatóságok képviselői Miskolcon a romák kivándorlásának okairól. Dancs Mihály roma polgárjogi vezető szerint az elmúlt hónapokban több tucat cigány család ment ki Kanadába, és megbecsülni sem lehet, hányan terveznek hasonló lépést.
A miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat irodájában találkoztak a helyi romák vezetői és a kanadai bevándorlási hatóság emberei. A megbeszélésén többek között Váradi Gábor, a cigány önkormányzat elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője vett részt. Dancs közlése szerint Kanada budapesti nagykövetsége is képviseltette magát.

A kanadaiak azért mentek a borsodi megyeszékhelyre, hogy a helyszínen tájékozódjanak arról, mi az oka a romák újból beindult kivándorlásának, és miért éppen Kanadát választják.

A romák elsősorban az úgynevezett számozott utcákból indultak útnak. Ezeket az utcákat azért számolják fel, mert kell a hely a diósgyőri stadion parkolójának – ismételte el lapunknak Dancs Mihály, amit a kanadaiaknak is mondtak.

Olyan emberekről van szó – folytatta Dancs –, akiket hajléktalanná tett a miskolci önkormányzat, elvette fejük felől a tetőt. Az önkormányzat kezdetben a város határain kívülre akarta költöztetni a családokat, majd azt a taktikát választotta, hogy nem hosszabbítja meg az ingatlanokra szóló bérleti szerződéseket: függetlenül attól, hogy az érintett lakóknak van közüzemi tartozása vagy nincs. A városvezetés most jelentősen megemelte a lakbéreket.

A számozott utcákban nem cigányok is élnek, nekik azonban az ingatlan jellemzően a saját tulajdonukban van. Az önkormányzat őket „kivásárolja" – mondta a roma polgárjogi vezető. Dancs szerint a roma családok nem kizárólag Kanadával, hanem Svájccal vagy például Angliával is próbálkoztak. Svájcban nem sikerült letelepedniük, Angliában nem kaptak munkát. Kanadában viszont megengedőek a bevándorlási törvények, a kormány anyagi támogatást is nyújt, ráadásul sokaknak – általában Torontóban – már élnek ott rokonaik, akik helyismerettel rendelkeznek.

Dancs Mihály tudomása szerint az elmúlt néhány hónapban Miskolcról mintegy 40-50 roma család vándorolt ki Kanadába, és ez a szám rövid időn belül akár a többszörösére is nőhet. Nem kizárólag a megyeszékhelyről és környékéről, hanem távolabbi településekről is az ország elhagyására készülnek cigány családok.

Maradva Miskolcnál: Dancs Mihály elmondta, hogy a nemzetiségi cigány önkormányzat igény esetén igazolja a kivándorolni készülő romák származását, és írásos „helyzetképet" is ad a megyeszékhelyen uralkodó állapotokról. A Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke hozzátette, hogy a kanadaiak a városi önkormányzat képviselőivel is találkoztak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.