Rohác kiadható Magyarországnak

Szlovákia kiadja Magyarországnak Josef Rohácot - így döntött kedden délelőtt a Nyitra Megyei Bíróság. A '90-es években az alvilág egyik robbantó mestereként elhíresült és rendőrségi források szerint több magyarországi robbantásos merénylettel is összefüggésbe hozható Rohác fellebbezett.

A Nyitra Megyei Bíróság kedden délelőtt úgy döntött: a Budapesten kiállított nemzetközi elfogató parancs alapján kiadja Jozef Rohácot a magyar hatóságoknak - közölte a Népszabadság pozsonyi tudósítójának érdeklődésére Olivér Kolencík, a testület szóvivője, hozzátéve, hogy Rohác helyben megfellebbezte a döntést.

A Seres Zoltán alvilági körökben is befolyásos (1999-ben Tahitótfaluban meggyilkolt) vállalkozó ellen 1997-ben végrehajtott emberölés kísérletéért Magyarországon nem jogerősen két év szabadságvesztésre elítélt Rohác - információink szerint - azt mondta a bíróságon, hogy nem bízik a magyar hatóságok elfogulatlanságában, és attól is tart, hogy esetleg megzsarolhatják. Mindezekre tekintettel kérte, kihallgatására Szlovákiában kerüljön sor.

A Nyitra Megyei Bíróság Rohác érvelését nem fogadta el és zöld utat adott a budapesti elfogató parancs végrehajtásának. Rohác fellebbezése miatt azonban az ügy a pozsonyi Legfelsőbb Bíróság elé kerül, s valószínűleg napokon belül megszülethet a jogerős verdikt. Amennyiben másodfokon is Rohác kiadatása mellett döntenek, a határozat jogerőre emelkedésétől számított tíz napon belül Rohác már Budapesten lehet.

Rohácról évekig az a hír járta, hogy már nem él. Az alvilágban „patkány", illetve fogorvos néven ismert férfi (az utóbbi gúnynevet azért kapta, mert egy időben állítólag fogorvosi táskában szállította a robbanóanyagot) alvilági köröknek és a Meciar-kormány idején Iván Lexa titkosszolgálatának, a SIS-nek is dolgozott, sok titkot tudott, sokaknak érdekében állhatott az elhallgattatása. Ennek fényében nem kis meglepetést okozott Rohác 2008 októberi letartóztatása: Prágában ittasan vezetett, szemben a forgalommal, majd hamis cseh jogosítvánnyal akarta igazolni magát, miközben szlovákul beszélt a rendőrökhöz.

Nehezen hihető, hogy a profi alvilági bérgyilkos, számos nagy merénylet és leszámolás feltételezett megtervezője és kivitelezője ilyen szarvas hibákat követett volna el, miközben tudta - tudnia kellett -, hogy körözik. Valószínűbb, hogy a cseh és a magyar rendőrség közös titkos akciójának eredményeként akadt horogra.

Rohác nevét számos magyarországi alvilági leszámolás mellett összefüggésbe hozták a 1998 nyarán az Aranykéz utcában négy halálos áldozatot követelő és több mint húsz ember súlyos sérülésével járó robbantással, valamint az azt megelőző hetekben a Fidesz és a Kisgazdapárt politikusai és irodái ellen elkövetett négy robbantásos merénylettel is. Azonban amikor 2008-as elfogása után Magyarországra szállították, Rohácnak csak a Seres-féle sikertelen merénylet miatt kellett bíróság elé állnia, s miután napra pontosan akkora ítéletet kapott, mint amekkorát elfogásától számítva előzetes letartóztatásban töltött, a nem jogerős ítélet kihirdetése után (az ügyész fellebbezést jelentett be) szabadon hazautazhatott Lévára.

Fény derülhet az Aranykéz utcai merényletre is

Úgy tudjuk, most azért kérte Magyarország ismét Rohác kiadatását, mert az illetékesek elérkezettnek látják az időt, hogy Rohácot meggyanúsítsák azokkal a politikai merényletekkel is, amelyekkel már évekkel korábban is összefüggésbe hozták a nevét, és valószínűleg felelnie kell az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatos kérdésekre is.

 

Jozef Rohác (jobbra) a bíróságon
Budapest, 2010. február 23. A büntetés-végrehajtás géppisztolyos kommandósai kísérik be a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe a golyóálló mellényt és maszkot viselő Jozef Rohácot (j), aki a vád szerint 1997-ben ismeretlen társaival megkísérelte felrobbantani Seres Zoltán vállalkozót. A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaéléssel vádolja Rohácot, aki tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni. MTI Fotó: Mohai Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.