galéria megtekintése

Rogyadozik a Liget-projekt, egyre több sebből vérzik

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 18. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

A múzeumi negyed projektlistájának harmadát törölték eddig. De a kormány átterveztetné a Néprajzi Múzeumot, miközben a Nemzeti Galéria Városligetbe költöztetése is kétségessé vált. A Közlekedési Múzeum térben és pénzben is túllóg a kereteken. A tájépítészeti tendert pedig az épületekről szóló kormánydöntésig jegelik.

Amekkora lendülettel rajzolta fel a múzeumi negyedről szóló álmait Baán László, annyira elakadt a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa már a megvalósítás kezdeti szakaszában. Az eredetileg kilenc épületből álló múzeumi negyed létesítményei közül elsőként a Királydomb alá tervezett 3000 négyzetméteres gyermek tudás- és élményközpontot húzták le a listáról.

Az Építészeti és Fotó Múzeum épületére ugyan kiírták az építészeti pályázatot, amelyen a magyar Tima Stúdió győzedelmeskedett, de a két hasáb alakú épület – állítólag – nem nyerte el a kormányfő tetszését. Lázár János kancelláriaminiszter mindenesetre a Budapesti Építészkamara legutóbbi rendezvényén megerősítette a korábbi szóbeszédet: a kiállítóhelyeket törölték a programból. (Józsefváros és Óbuda örömmel befogadná ezeket.)

A Városliget
A Városliget
Fotó: Liget Budapest

 

Politikai döntésre várva

Inog a Néprajzi Múzeum Felvonulási térre tervezett épülete is. A Városliget Zrt. ugyan június végén nagy örömmel tudatta, hogy sikeresen megállapodtak a tervezői szerződés feltételeiről a tendergyőztes francia Vallet de Martinis és a DIID irodával, és két héten belül szerződést kötnek, de erre azóta se került sor. S könnyen előfordulhat, hogy nem is fog. A francia csapatnak egyelőre nincs magyar partnere, márpedig ez feltétele a hazai engedélyezésnek. De ami ennél súlyosabb ok: egyelőre nem sikerült kormánytámogatást nyerni a projekthez. Az építészszakma által is erősen vitatott elképzelés a kabinetet is megosztja. A Néprajzi Múzeum költözését azonban továbbra is fontosnak tartják. Az intézmény igazgatója, Kemecsi Lajos pedig örömmel hurcolkodna a Városligetbe, neki a francia „kódház” is tetszik.

Választási időzár

A közeljövőben kerül a kormány elé az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épülete. Hivatalosan csak arról döntenek, hogy a norvég Snøhetta építésziroda piramisa, vagy a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) pagodája épüljön-e meg. De a tét ennél jóval több. A Népszabadság információi szerint a Fidesz belső köreiben is erős kétség támadt, hogy a hatalmas épületet valóban a park közepén kell-e megépíteni. Az ellenzők a magas építési költségek mellett a fenntartás jelentős finanszírozási igényével is érvelnek.

S az sem mellékes, hogy az épület aligha készülhet el a következő választásokra. (A tervezés legalább egy évet visz el, csak ezután kezdődhet az engedélyezés, majd a kivitelezői tender. Az építkezés legkorábban 2017 nyarán indulhatna. S ha az öt épületet egyszerre kezdik is el építeni, akkor se készülhetnek el tíz hónap alatt.) Márpedig a kormány könnyen elveszítheti az érdeklődését a költséges, de politikai haszonszerzésre alkalmatlan projekt iránt.

Kérdés, hogy ebben az esetben hogyan hátrálnak ki például a Hungexpo pavilonok helyére szánt Zene Ház megvalósításából, amelyre már meg is kötötték a tervezői szerződést a japán Sou Fujimotóval. (Az épület magas építészeti minőségét kevesen vitatják, felépítésének szükségességét annál többen.)

Persányi nevet a végén

Már keresik a Közlekedési Múzeum rekonstrukciójának tervezőjét is. A meghívásos pályázatra öt építészirodát kértek fel, csakhogy a tervezésre szánt 400 millió forintos keretbe csak egy stúdió fért bele. Bár a hétre eredményt ígértek, a döntés még nem született meg. Holott a határidő itt is szűkös: 2018 júliusában átadnák. (Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy az új múzeum se széltében, se hosszában, de még felfelé se fér el a kijelölt területen.)

Már a Fideszben sem biztosak, tényleg a Liget közepére kell-e ezt tenni
Már a Fideszben sem biztosak, tényleg a Liget közepére kell-e ezt tenni

Az Ajtósi Dürer soron talált helyet a kormány a Városligetből kiszorult Fővárosi Nagycirkusznak. Az új épületre és a költözésre 7,5 milliárdot szánnak.

A sok kanyar után könnyen meglehet, hogy mint már annyiszor, ismét Persányi Miklós, az állatkert igazgatója lehet az, aki a végén nevet. Miközben a Városligetbe szánt múzeumi negyed körül tart a csata, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) a Vidám Park után a Fővárosi Nagycirkusz területét is sikeresen megkaparintotta.

A kormány 2016 és 2018 között 155 milliárd forintot költene a múzeumi negyed kialakítására és a meglévő infrastruktúra felújítására.

Búcsú

Mozdonybúcsúztató pikniket tart kedden délután 6-tól a Városliget barátai elnevezésű Facebook-csoport. A rendezvényen köszönnek el, reményeik szerint csak ideiglenesen, a Közlekedési Múzeum mellett 47 évvel ezelőtt elhelyezett "Krauss" gőzmozdonytól.

A vasúti gyűjtemény egyik legrégebbi darabját ugyanis a múzeum átépítésére való hivatkozással ma este elszállítják, és Gyál felső vasúti megállóhelyen helyezik el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.