galéria megtekintése

Pengedrót koronázza Orbánék vasfüggönyét

4 komment


Fekete Gy. Attila

Kétféle ideiglenes határzár felállításáról döntött keddi ülésén a  kormány. Ehhez mintegy 100 hektárnyi területet sajátítanak ki. Az építkezést haladéktalanul megkezdik, mivel az előzetesen számított 100-150 ezerrel szemben az év végéig akár a 300 ezret is elérheti a Magyarországon keresztül az EU-ba tartó illegális bevándorlók száma.

Ott, ahol ember számára szinte megközelíthetetlen a magyar határ, és emiatt ott eddig sem léptek magyar területre illegális bevándorlók (a 175 kilométeres magyar–szerb határon 34-40 kilométer ilyen), pengés drótakadályokkal, az embercsempészek főútvonalait viszont 4 méteres drótkerítéssel zárják le a honvédség műszaki egységei – erről döntött kedden a kormány.

A határvonaltól számítva tíz méteres területet sajátítanak ki
A határvonaltól számítva tízméteres területet sajátítanak ki
Teknős Miklós / Népszabadság

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője tájékoztatása szerint azokon a határszakaszokon, ahol eddig is százával érkeztek illegálisan Magyarországra a bevándorlók, horganyzott oszlopokat telepítenek, amelyeket másfél méter mélyen cölöpverővel a földbe préselnek.

 

A föld felett háromméteres magasságig drótkerítés, felette pedig 50-70 centis átmérőjű NATO-drót zárja majd el az utat a migránsok elől. A fémoszlopokat a biztonság kedvéért magyar oldalról meg is támasztják.

Így épült a mintakerítés
Így épült a mintakerítés
Teknős Miklós / Népszabadság

A kormány a határvonaltól számítva 10 méteres területet sajátít ki a kerítésépítés céljaira. A tulajdonosoknak kártérítést és használati díjat fizetnek, amit azok nem kötelesek elfogadni, bírói úton jogorvoslatot kérhetnek, ám annak az építkezés megkezdésére nem lehet és nem is lesz halasztó hatálya.

Maga a kerítés a határvonaltól két és fél méterre áll majd magyar területen. Szerb oldalon ugyanakkor többnyelvű táblákkal tájékoztatják majd az érkezőket, hogy hol tudnak törvényesen belépni Magyarországra azok, akiket hazájukban faji, vallási, nemzetiségi hovatartozásuk, vagy egyéb okok miatt üldöznek, illetve háború elől menekülnek.

Kapcsolódó galériánk: A trollkodás magasiskolája

Elkészültek a kétfarkúak új plakátjai, válaszul a kormány idegenellenes propaganda-hadjáratára. Képgalériánkat itt nézhetik meg.

Az építkezést haladéktalanul meg kell kezdeni; Lázár közlése szerint már folynak a terepmunkálatok, és a műveletben a Magyar Honvédség több száz (korábbi közlések szerint mintegy 900) műszaki építő katonája vesz majd részt.

A honvédség műszaki ezredének katonái a múlt héten megkezdték Mórahalom határában a mintakerítés építését
A honvédség műszaki ezredének katonái a múlt héten megkezdték Mórahalom határában a mintakerítés építését
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Korábban azt közölték, hogy az ideiglenes határzárnak november végéig kell megépülnie.

Lázár keddi sajtótájékoztatóján határidőről már nem beszélt, az előzetes várakozásoknál kétszer nagyobb várható menekültáradatra hivatkozva úgy fogalmazott:

a lehető legrövidebb időn belül állnia kell az ideiglenes határzárnak,

amelytől külföldi tapasztalatok alapján a kormány azt reméli, hogy hetedére, tizedére csökkenti a Magyarországra belépő illegális migránsok számát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.