Rogán: Az önkényuralmi jelképeket be kell tiltani!

"Az önkényuralmi jelképekről szóló vitát nyíltan fel kell vállalni, a parlamentben külön, önálló javaslat formájában ki kell mondanunk, hogy az, ami annak idején történt, az számunkra elfogadhatatlan, elutasítjuk, és ezért tiltjuk" - egyebek mellett így fogalmazott Rogán Antal a budapesti Gulag-rabok emlékművénél a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett szombati megemlékezésen.

A Gulag-táborok megszervezése "a legsötétebb aljasságok egyike volt" - mondta Rogán Antal (Fidesz) országgyűlési képviselő, az V. kerület polgármestere a budapesti Gulag-rabok emlékművénél a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett szombati megemlékezésen. A Gulag-tábor "a maga teljes gonoszságával a halál ideológiáját" jelenítette meg. Ez a kommunizmus igazi természete, ez az, amit mindenkinek tudnia kell - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal beszédében hősöknek nevezte a Gulag-táborok túlélőit és a táborokban elpusztult embereket. Hangsúlyozta: az emlékezés létfontosságú ahhoz, hogy hasonló szörnyűség többé ne történhessen meg. Érthetetlennek és aggasztónak nevezte az Alkotmánybíróság döntését, amellyel - mint fogalmazott - "megsemmisítették az önkényuralmi jelképek tiltását".

A kormánypárti politikus szerint "ebből is látszik, hogy a 20. század gyalázatos rémtettei lassan kezdenek a megszépítő messzeség homályába veszni". "Ha nem vigyázunk, egyszer csak belepi őket a paragrafusok élettelen tömege, és kezdjük azt érezni, hogy ami akkor volt, az tán nem is volt annyira gonosz" - tette hozzá. Rogán Antal hangsúlyozta: az önkényuralmi jelképekről szóló vitát nyíltan fel kell vállalni. A parlamentben "külön, önálló javaslat formájában ki kell mondanunk, hogy az, ami annak idején történt, az számunkra elfogadhatatlan, elutasítjuk, és ezért tiltjuk" - közölte.

Kitért arra is, hogy a kommunizmus gonosz tetteit helytelen összekeverni az orosz nép tetteivel. "Az orosz néplélek és a kommunizmus nem ugyanaz" - emelte ki a Fidesz frakcióvezetője. "A kommunizmus nem orosz jelenség." Azok a kommunisták voltak a magyarokra igazán veszélyesek, akik "itt éltek közöttünk", magyarul beszéltek, gondolkodtak, de kommunista módra cselekedtek - hangsúlyozta.

A beszédet követően az emlékműnél a Gulagon Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány által rendezett megemlékezésen katonai tiszteletadás mellett koszorúzást tartottak. Az emlékműnél koszorúzott Rogán Antal, Boross Péter volt miniszterelnök, Antall Józsefné, az egykori miniszterelnök felesége, valamint a Honvédelmi Minisztérium képviselői. Elhelyezték Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes koszorúját is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.