galéria megtekintése

Orbán egyelőre nem teríti lapjait

9 komment


Cs. I.

Nem hozott meglepetést a Fidesz-KDNP frakciószövetség alakuló ülése, hiszen a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportját Rogán Antal, a kisebbiket Harrach Péter vezeti majd. Más személyi kérdésről sem a tanácskozás résztvevői, sem a kint várakozó újságírók nem tudhattak meg részleteket.

Ahogy a Népszabadság korábban megírta, Rogán Antal választásokat követő helyezkedése nem hozott új posztot a távozó V. kerületi polgármester számára: az ő feladata a Fidesz parlamenti frakciójának vezetése marad. Szóba került több poszton is, de végül Orbán Viktor eddig munkájának meghosszabbítására kérte.

Azt ugyanakkor korábban forrásaink nem zárták ki, hogy Rogán nem tölti ki a négyéves ciklust a frakció élén.

A létszámában megfelezett, de erejében változatlanul kétharmados kormánypárti képviselőcsoport ismét Kövér Lászlót javasolja házelnöknek. Az egyetlen izgalmat az jelenthette volna, ha Orbán Viktor elmondja a frakciótagoknak, milyen kormánynévsorban gondolkodik, ezt azonban nem kívánta megtenni.

 

Júniusra lesz kormánynévsor – nyilatkozta az ülés után Orbán Viktor a Képviselői Irodaház halljában rá várakozó újságíróknak. A miniszterelnök elmondása szerint még folytatja a tárgyalásokat az érintettekkel.

Balog Zoltán marad, de ki marad vele?
Balog Zoltán marad, de ki marad vele?
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Népszabadság úgy értesült, a miniszterelnök a nyilvánosság számára zárt frakcióülésen azt mondta: június 4-5. körül alakít kormányt. A távozó képviselők munkatársunknak azt mondták, Orbán nem olvasott kormánylistát a tanácskozáson, azaz nem tájékoztatta a képviselőket harmadik kormánya minisztereinek és államtitkárainak a kilétéről.

Az új kormány hivatalosan a miniszterek eskütételével alakul majd meg. A vonatozó szabályok szerint addig a jelenlegi ügyvezető kormányként marad a helyén.

Balog Zoltán a Fidesz-frakcióülésről távozóban a Népszabadság kérdésére válaszolva azt nyilatkozta: Orbán Viktor miniszterelnök már valóban felkérte humán csúcsminiszternek. A tárcától valószínűleg nem kerülnek más minisztériumokhoz államtitkárságok, inkább az képzelhető el, hogy újabb államtitkárság is az Emmihez kerül.

Balog Zoltán ezzel azt is megerősítette: az egészségügyi államtitkárság valószínűleg a tárcához tartozik majd.

Részemről a megtiszteltetés - mondta Orbán
Részemről a megtiszteltetés – mondta Orbán
Kurucz Árpád / Népszabadság

Arról a miniszter nem kívánt nyilatkozni, hogy ki lesz az egészségügyi államtitkár, lapunk korábban úgy értesült, hogy Balog Zoltán három névvel érkezett Orbán Viktorhoz; az ominózus papiroson Szócska Miklós államtitkár, Zombor Gábor kecskeméti polgármester, valamint Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójának, a Kórházszövetség elnökének a neve szerepelt.

Lapunk úgy értesült, változatlanul kisebb az esély rá, hogy Szócska Miklós marad, mintsem hogy távozik, "de véglegesen még semmi sem dőlt el" – tette hozzá forrásunk. 

A Fidesz elnöke egyébként a Sándor-palotában kezdte a napot, ahol Áder János a formalitásoknak megfelelően a választásokon győztes lista vezetőjeként felkérte őt a kormányalakításra. Orbán saját beszámolója szerint a kérdésre határozott igennel felelt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.