galéria megtekintése

Rogán-vagyon: kérdések, ismerősök, elfeledett négyzetméterek

36 komment


Boda András
NOL

Az ellenzék nem érti, miből futja luxuséletre a fideszes politikusnak, és vagyonosodási eljárást kezdeményeztek ellene.

Időben leadta ugyan a 2013-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatát Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, ám mára kiderült, alighanem kellett volna még dolgoznia a bevalláson. Erre utal legalábbis az, hogy az utóbbi másfél hétben többször is javítani kényszerült bevallását, ami az ellenzék szerint nehezen indokolható gazdagodásról, luxus életmódról árulkodik.

Pasa Park
Pasa Park
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Rogán elsőként azt pontosította vagyonnyilatkozatában, hogy nem felerészben, hanem egyedüli, teljes tulajdonosa a 2009-ben vásárolt budai, 149 négyzetméteres lakásnak. A tévedést azzal magyarázta a vagyonnyilatkozatára írt indoklásában: „Az ingatlant házastársi közös vagyonnak tekintem, így valójában 50 százaléka a feleségem tulajdona. Az ingatlan-nyilvántartásban azonban 100 százalékban sajátként szerepel".

Bő egy héttel később aztán kiderült, hogy a 149 négyzetméteres lakás valójában nem is 149, hanem 185 négyzetméteres. Rogán indoklása szerint a télikert kialakítása miatt nőtt meg a lakás alapterülete. Ezzel a módosítással egy időben tett bejelentést a politikus arról, hogy egy teremgarázs és ahhoz tartozó tárolónak is a résztulajdonosa.

 

A javításokkal egy időben derült ki az is, hogy a Rogán család egy másik ingatlant is vásárolt a Pasa Park nevű lakóparkban. Ebben a lakásban Rogánnak nincs tulajdonrésze, csak feleségének: 52 százalékban birtokolja az ingatlant.

Minderre az MTI-n keresztül a Fidesz úgy reagált: a párt frakcióvezetője fenntartja magának azt a törvény adta jogot, hogy feleségével minden vagyona közös, a vagyonnyilatkozat utólagos javítása pedig teljesen jogszerű volt, ezzel a lehetőséggel mások mellett Lendvai Ildikó, Kolber István és Lamperth Mónika is élt már. A második lakás kapcsán úgy nyilatkoztak: Rogánék 2012-ben, második gyermekük születése után azzal a céllal vásárolták meg a szomszédos lakás felét, hogy két szobával bővítsék otthonukat. Az építkezés már befejeződött, a használatbavételi engedélyezés lezárultáig azonban külön helyrajzi számon szerepel a két ingatlan, még ha valójában egy lakásról is van szó.(Rogán első reakciója szerint egyébként egy 20 éve épült 32 lakásos társasház egyik lakásáról van szó, és nem értette a felhajtást.)

Noha a Fidesz elintézte volna a történteket egy rövid közleménnyel, az ügy nem zárult le. Az ellenzék szerint ugyanis napról napra szaporodtak a megválaszolatlan kérdések. Juhász Péter, az Együtt társelnöke keddi sajtótájékoztatóján mindenekelőtt azt firtatta, vajon miből tudták Rogánék megvásárolni a másfél ingatlant, amelyek értéke együtt százmilliósra tehető, miután legalább 600 ezer forintos négyzetméterárakkal kell számolni a lakóparkban. A magas árakat magyarázhatja, hogy egy ingatlaniroda így kínált korábban eladásra 154,4 millióért egy 212 négyzetméteres lakást a Pasa Parkban: „a nyüzsgő belvároshoz közel, a város zajától távol, előkelő lakóövezetben lévő luxuslakás leendő lakóit uszoda, jacuzzi, szauna, gyermek-játszóház, valamint a fitness-terem várja, s van recepció valamint 24 órás biztonsági szolgálat is".

Juhász Péter szerint Rogán fizetése nemcsak az ingatlanvásárlásra nem lehetett elég, hanem jelenlegi életvitelének fenntartására sem. Az ellenzéki politikus – a Rogán vagyonnyilatkozatában szereplő és más nyilvános adatok alapján – úgy számolt: „még krumplilevesre sem futja a családnak", ha mindent befizetnek.

Juhász szerint a család mintegy 60 milliós hitele törlesztése havi 500 ezerbe, a luxuslakások közös költsége 300 ezerbe kerül, fizetni kell az Audi 250 ezres lízing-, valamint a magánóvoda 150 ezer forintos díját. És akkor még nem beszéltünk arról – mondta Juhász –, hogy Rogán tartásdíjat is fizet, vannak rezsiköltségei, és a vidéki háza meg a Balatonlellén lévő 130 négyzetméteres nyaralója is nyilván viszi a pénzt. Juhász azzal folytatta: Rogán képviselőként és polgármesterként összesen körülbelül nettó 1,2 millió forintot kap. Vagyis – összegzett Juhász – azt nem tudni, miként hozta össze ezt az ingatlanvagyont, de az világosan látszik, hogy most többet költ, mint amennyit hivatalosan keres. Mindezek miatt Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció, a kormányváltók országgyűlési képviselőjelöltje – Rogán belvárosi ellenfele – közölte: vagyonosodási eljárást kezdeményeznek. A politikus szerint ugyanis egyre erősebb a gyanú, megint azok oktatják ki őket, beszélnek erkölcsi magasságról, akik „magánvagyonként kezelik a közvagyont".

Kerestük Rogán Antalt, akitől egyebek mellett azt kérdeztük, mennyiért vették a két lakást, és valós-e Juhász Péter számítása a kiadásaikról. Kíváncsiak voltunk arra is, miként teremtették elő az ingatlanok vételárát. Kérdéseinkre nem kaptunk választ, a politikus sajtófelelőse pedig a korábban megígért közleményt sem küldte el, csupán azt az MTI-hírt juttatta el lapunkhoz, amelyben Rogán kifejti álláspontját az ügyről.

Rogán Antal az MTI-nek arról beszélt: 16 éve országgyűlési képviselő, 8 éve polgármester, élete, családja, mindene „nyitott könyv". Szerinte miután munkájába nem tudtak belekötni, most személyét és családját támadják, ami nem más, mint a „reménytelen helyzetben lévő baloldali politikusok utolsó kétségbeesett próbálkozása". „Azon sem vagyok meglepődve, hogy a kampány már a gyerekeim óvodájáról vagy éppen az általam fizetendő gyerektartásról szól" – fogalmazott. A több százmillió forintos vagyonról szóló állításokat „szemenszedett hazugságnak" nevezte, mint mondta, ennek fele sem igaz. Rengeteg hitelük van, 60 millió forinttal tartoznak csak a bankoknak, kaptak családi segítséget, és magánszemélyeknek is tartoznak – tette hozzá, elképesztő hazugságnak nevezve, hogy ezeket is figyelmen kívül hagyják. Rogán konkrétumokat nem közölt, a lakások vételárát nem árulta el, s nem cáfolta a tetemes fenntartási költségeket sem, azt ugyanakkor leszögezte: azért most támadják, mert tudják, hogy a hazugságokért április 6-áig már nem tud jogi úton elégtételt venni, de ezzel minden esetben élni fog. Egyébként pedig – derült ki nyilatkozatából – az adóhivatal vizsgálatát maga fogja kérni.

A Rogán család vagyonosodása mára részben túlmutat a politikus anyagi helyzetén. Miként azt az Index írta, a politikus felesége meglehetősen különös módon vett lakást a lakóparkban. A megvásárolt ingatlannak 52 százalékban tulajdonosa, a fennmaradó 48 százalékos tulajdonrész pedig a hírportál szerint Rogán alpolgármesterének párjáé. Akadnak más érdekes kapcsolatok is. A 444.hu írta meg, hogy „nem csak Rogánéknak jött be a budai kényelem, rajtuk kívül ugyanitt van még tulajdona Rogán alpolgármesterének, Puskás Andrásnak és a feleségének, Varga Mihály gazdasági miniszternek."(Ma egyébként Varga Mihály is módosította a vagyonnyilatkozatátderítette ki a 444.hu. Az ingatlan 41 négyzetméterrel lett nagyobb két garázshelynek és tárolónak köszönhetően.)

A portál kiderítette azt is, hogy a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. sajátjaként jegyzi a Pasa Parkot, és ennek a társaságnak a tulajdonosi körében is vannak további „ismerősök". A 444.hu szerint a tulajdonosok között van cége révén Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, Spéder Zoltán, az FHB Bank igazgatóságának elnöke, és annak résztulajdonosa, Nobilis Kristóf is. További egybeesés: Rogán és felesége is az FHB-től kapott jelzáloghitelt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.