Sajátos trükkel biztosítja a kétharmadot Rogán

Rogán Antal a házszabály módosítását kezdeményezte, hogy ne legyen baj a Fidesz kétharmadával – adta hírül a napi.hu. Az elmúlt huszonnégy évben az volt a szabály, hogy egy kivétellel a levezető elnök soha nem szavaz. Csak akkor, ha a szavazás döntetlen, ilyenkor pedig az elnök szava dönt, aki legtöbbször a saját frakciója felé szavaz.

Rogán a beterjesztett módosítójával szavazati jogot adna a mindenkori levezető elnöknek, mondván, a mostani szabályozás antidemokratikus.

Valójában inkább arról lehet szó, hogy a 199 fős parlamentben 133-an tartoznak a Fidesz–KDNP frakciójához, ez pont kétharmad. Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a szavazásnál a megválasztott képviselők kétharmadának szavazatára van szükség, és ha ilyenkor Kövér László házelnök vagy valamelyik fideszes alelnök nem szavazhatna, akkor nem lenne kétharmad.

A kérdésről szóló vitát már le is folytatta a Ház összekapcsolva azzal, hogy a házszabálytól eltérést a jelen lévő képviselők négyötödének támogatásához és nem az összes képviselő négyötödének voksához kötnék.

A fideszes Gulyás Gergely szerint bár a politikai erőviszonyok érvényesíthetőségét is szolgálja a levezető elnöknek szavazati jogot adó változtatás, és szemben áll az elmúlt 24 év magyar gyakorlatával, a nemzetközi gyakorlathoz igazodik a változtatás. Emellett az alaptörvényből is az következik, hogy a házszabály ne legyen korlátozó az elnökkel szemben – érvelt.

Hangsúlyozta: mivel a levezető elnököt a házelnök jelöli ki, a házszabály jelenleg lehetőséget ad számára arra, hogy a szavazásban korlátozza valamely alelnököt.

Bárándy Gergely (MSZP) felelevenítette a házszabály megalkotásának körülményeit, miszerint igazságosnak ítélték, hogy a választási eredmények ismerete előtt határozták meg a működés szabályait.

Bírálta, hogy európai példákat hoznak fel a változtatásokra, mert szerinte a kormányoldal az aktuális politikai helyzetének megfelelően, az éppen megszerzett kétharmad esetére válogatja össze őket.Szerinte a változtatást az indokolja, hogy a Jobbikkal együtt nincs meg a kormányoldal négyötöde. Úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP visszatért elmúlt négyéves gyakorlatához, személyre szabott, a saját célokat szolgáló jogalkotást követve.

A jobbikos Apáti István szerint is hatalomtechnikai okokból változtat a házszabályon a kormányoldal. Mint mondta, ebben egyetért a szocialisták érvelésével. Kijelentette: az ország érdekét szolgáló ügyekben eddig is támogatást adtak a házszabálytól eltérő tárgyaláshoz, és ezután is biztosítani fogják ilyen ügyekben.

Schiffer András (LMP) szerint akár egyet is lehetne érteni a javaslatokkal, ha nem a jelenlegi szituációban tárgyalják őket. Azt kérdezte: ha hárommal több vagy kevesebb mandátumot szerez a kormányoldal, "akkor is rájönnek ezekre az összehasonlító nemzetközi jogi példákra?".

Pofátlanságnak nevezte a változtatást, és azt kérdezte: "nem szégyellik magukat", hogy aktuálpolitikai helyzethez mérten rángatják a parlament működési szabályait?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.