galéria megtekintése

Rogán nélkül is jól megy a bolt

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 09. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Bár egy jelentés lassan két éve komoly döntési kockázatokra hívta fel a figyelmet, nagyon úgy tűnik, azóta sem változott a belvárosi ingatlanértékesítések gyakorlata. Az önkormányzat tavaly is 130 és 270 ezer forint közötti négyzetméteráron adott el üzlethelyiségeket.

Nem a Belváros főutcájában 154 ezer forintos négyzetméteráron értékesített helyiség volt tavaly az egyetlen ingatlan az V. kerületben, amelyhez rendkívül kedvező áron jutott hozzá a vevő. Találtunk négyzetméterenként 130 ezer forintért eladott Vámház körúti üzletet is. A 30 százalékos kedvezményt ez esetben sem a korábbi bérlő érvényesítette, hanem lemondott a vételi jogról más javára.

Megmaradt a jó üzlet lehetősége a város szívében
Megmaradt a jó üzlet lehetősége a város szívében
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Így tett egy a Bajcsy-Zsilinszky úton irodát bérlő autósiskola is, amely ugyanannak a Helping Hungary Kft.-nek adta át a vételi jogát, amely az Október 6. utcában is a bérlő helyett jutott hozzá a korábban éjjel-nappaliként működő üzlethelyiséghez. A szintén a közelmúltban felújított Kecskeméti utcában tavaly négyzetméterenként 266 ezer forintért talált gazdára egy vendéglátóhely. A környéken az önkormányzat által átlagosnak tartott 460 ezer forint helyett ugyanilyen áron kelt el egy iroda a Városház utcában is.

 

Mindez azért érdekes, mert az ingatlaneladásokkal kapcsolatos komoly döntési kockázatokra hívta fel Rogán Antal akkori belvárosi polgármester figyelmét egy – tavaly decemberben ismertté vált – jogi vélemény 2013 tavaszán. E szerint a bérbeadás után értékesített ingatlanok eladásáról csak a jegyző rendelkezett minden információval, a polgármester és a képviselők elé kerülő előterjesztések nem tértek ki a jogi és pénzügyi kockázatokra, valamint a bérbeadással kapcsolatos adatokra. A jelentés szerint félő, hogy ha a rendszer nem változik, az önkormányzatnál úgy hoznak döntéseket, hogy minden információ birtokában az nem történne meg.

Rogán azután kérte a jelentést, hogy kiderült: a Károly körút 26. alatti üzletet egy év múltán 50 millió forint nyereséggel értékesítette egy Habony Árpád unokatestvéreihez köthető vállalkozás. Hogy a jelentést magánemberként megrendelő Rogán figyelmét miért keltette fel az ügy másfél évvel az ingatlaneladás után, nem tudni. De korántsem egyedi esetről volt szó.

Vizsgálat indul

Jövő kedden ül össze a belvárosi önkormányzat pénzügyi bizottsága, hogy tárgyaljon arról a jelentésről, amelyet a hivatal készített a vitatott ingatlaneladásokról. Steiner Pál, a testület MSZP-s elnöke közölte: az ülésen ott lesz mindenki, aki részt vett az eladások előkészítésében. Megállapításaikat eljuttatják az ügyészségnek. Steiner azt kéri, az összes ellenzéki képviselő menjen el az ülésre, még ha szavazati joguk nincs is. A testületnek ugyanis a szocialista politikuson kívül négy, Fidesz által delegált tagja van.

Erre utal a kockázatokról szóló vizsgálati anyag is, amely úgy zárul: Rogánnak kell eldöntenie, továbbra is megbízik-e a hivatal vezetésében. A polgármester megfogadta az alig burkolt tanácsot: javaslatára a képviselő-testület 2013 szeptemberében indoklás nélkül menesztette Rónaszéki László jegyzőt. A kerület vezetése tehát látszólag elfogadta a jelentésben foglaltakat.

Kíváncsiak voltunk, hogy a jelentés nyomán változott-e az előterjesztések készítésének rendje, a döntéshozatali eljárás, módosították-e az ingatlaneladások szabályait. Kérdéseinket karácsony előtt elküldtük az önkormányzatnak, ahol a január 2-áig tartó igazgatási szünet miatt türelmet kértek, de kérdéseinkre azóta sem válaszoltak.

Ami biztosan megállapítható: a bérlőknek, illetve az általuk kijelölt vevőknek kedvezményt biztosító rendeletet nem módosították. Tény az is, hogy Rónaszéki utódja a jegyzői székben Sélley Zoltán lett, aki a korábbi években a kerületi vagyonkezelő vezérigazgatójaként előkészítette az ingatlanértékesítéseket. Ez nem sejtet forradalmi változást.

Túlszámolta magát

Bruttó jövedelmeként 1 millió 234 ezer forintot tüntetett fel tegnap publikált vagyonnyilatkozatában Szentgyörgyvölgyi Péter. Az Index vette észre, jelezve: a polgármester illetménye nem lehet több 750 ezer forintnál. Az önkormányzat adminisztrációs hibával magyarázta, hogy a bevallásban a megszavazottnál nagyobb összeg szerepel. Azt írták, a polgármester a költségtérítést és egy olyan megbízatásért járó összeget is beleszámolt a fizetésébe, amelyet nem vesz fel, amióta a kerületet vezeti.

Az üzletek elidegenítéséről első körben tárgyaló tulajdonosi bizottság összetétele sem sokat változott. Elnöke továbbra is a fideszes Pásztor Lajos ruhaipari technikus, aki harminc éve nyitotta meg bőr- és irhaszaküzletét a Belvárosban. Az elnököt októberig párttársa, Wohlmuth István színész helyettesítette, míg most a korábban külsős tagként dolgozó Szentgyörgyvölgyi Gábor, a polgármester testvére, aki hitoktatóként végzett, de 17 éve a faművességet és a bútorrestaurálást választotta hivatásául.

Nem változott az értékbecslések módszertana sem. Átnéztük a 2013 szeptembere óta zajlott ingatlanértékesítéseket: a képviselők elé kerülő elemzéseket továbbra is a CCA Adó és Pénzügyi Tanácsadó Menedzser Zrt. készíti. Ezek szövege 2008 óta változatlan, csupán a csatolt táblázatok változnak az önkormányzat által megadott ingatlanadatok alapján.

Helyreigazítás

„A 2015. január 9. napján megjelent 'Rogán nélkül is megy a bolt' című cikkben azt a valós tényt, hogy a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata egy Vámház körúti üzlethelyiséget négyzetméterenként 130.000 ezer forintért adott el, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ez az üzlethelyiség négyzetméterára volt.

A valóság ezzel szemben az, hogy a 25 négyzetmétere üzlethelyiség 285.000 forintos, a hozzá tartozó 49 négyzetméteres pincehelyiség 136.800 forintos négyzetméteráron került értékesítésre, és az így arányosított átlagárból, valamint a 30%-os bérlői kedvezményből tevődik össze a négyzetméterenként 130.000 forintos vételár.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.