galéria megtekintése

Rogán fenyegeti a T. Házat

20 komment


Lencsés Károly

Rogán Antal bízik abban, hogy a parlament az ellenzék támogatásával felelős döntést hoz a kormány terrorveszéllyel kapcsolatos javaslatairól, de ha nem, akkor az emberekhez fordulnak. Rogán belengette a népszavazást vagy a nemzeti konzultációt, de az alaptörvényről nem lehet referendumot tartani, a nemzeti konzultáció meg semmire sem kötelezi az ellenzéket.

Elfelejtette volna Rogán Antal miniszter, hogy az alaptörvény módosításáról nem lehet népszavazást kezdeményezni? A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének szombati kijelentése erre utalhat.

A Migrációkutató Intézet konferenciáján Rogán ugyanis azt mondta: megnőtt terrorkockázat, terrorfenyegetés miatt további intézkedésekre van szükség. Szerinte az Európát érő ellenőrizetlen bevándorlás nem szűnt meg, a biztonsági szervek arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban, években terrorcselekményekre készülnek Európában. Ez a helyzet azt kívánja meg, hogy továbblépjünk a határok védelmén – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: nem egyszerűen alkotmánymódosításról van szó, hanem több, a mindennapok biztonságát erősítő javaslattal készülnek. Hozzátette: ha a kormánynak a terrorfenyegetettség növekedése miatt megfogalmazott javaslatairól – amelyek érintik az alkotmányt is – a parlament az ellenzék támogatásával nem hoz „felelős döntést”, akkor az emberekhez fordulnak.

A kormány ugyan máig nem terjesztette a parlament elé az alaptörvény hatodik módosítására irányuló indítványát, de a több forrásból kiszivárogtatott tervezet szerint a kabinet „jelentős terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet ki”, és rendkívüli intézkedéseket vezethet be”. Például hatvan napra lekapcsoltathatja az internetet, felfüggesztheti egyes médiumok működését, s kijárási tilalmat rendelhet el. Az efféle parttalan felhatalmazás egyetlen ellenzéki erőnek sem tetszik. Rogán viszont arra utal, ha a képviselők nem teszik a dolgukat – nem képesek „felelősen dönteni” –, majd a nép megmondja nekik, hogyan szavazzanak. Azt nem árulta el a politikus, hogy pontosan mire gondolt, de a parlamentet az emberek csak egyetlen módon kötelezhetik törvényalkotásra: népszavazás útján.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Pia
Kultúra
Tapasztalat
Vélemény
Jó az irány
Vélemény
Eltolt bicikli

A kormány – vagy a köztársasági elnök – akár kezdeményezhetne is e célból referendumot, csakhogy köti a kabinetet az alaptörvény, amely szerint pedig az alkotmány módosítására irányuló kérdésről „nem lehet országos népszavazást tartani”. Ezt természetesen bármikor felül lehetne írni, ám ahhoz megint csak 133 képviselő igen szavazatát kellene megnyerni, miközben a Fidesz-frakcióban jelenleg 131-en ülnek.

Rogán Antal a menekültválság idején a Keleti pályaudvaron
Rogán Antal a menekültválság idején a Keleti pályaudvaron
Kovács Tamás / MTI

Az alaptörvény hatodik módosításáról tehát ügydöntő referendum biztosan nem lesz. Ennek hiányában marad az újabb aláírás-gyűjtési akció, esetleg egy semmire nem jó, ám méregdrága nemzeti konzultáció. Ettől még nem lesz kétharmad.

De nem is kellene az alaptörvényt módosítani, mert „az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos, erőszakos cselekmények esetén” a parlament ma is szükségállapotot hirdethet ki. Mi több, ezt a köztársasági elnök maga megteheti, ha például az Országgyűlés éppen nem ülésezik. Ilyen döntést viszont csak a házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke és a miniszterelnök együttesen hozhat. Igaz, erre csak már ténylegesen bekövetkezett támadás – s nem közelebbről meg nem határozott terrorveszély – esetén van lehetőség. A szükségállapot bevezetésének indokoltságát, a tett intézkedések jogszerűségét ráadásul a parlament kétharmados többséggel felülvizsgálhatja, tehát a kormány saját hatáskörben nem korlátozhat alapjogokat.

Válsághelyzet esetén a kormány tervezetében szereplő csaknem minden rendkívüli intézkedés ma is bevezethető, csak szigorú parlamenti kontroll mellett, s nem valamilyen bizonytalan jövőbeli veszélyre hivatkozással.

Jogállami elvárás

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke vasárnap Rogán kijelentésére úgy reagált: Ha a kormány valóban a terrorizmus ellen akar küzdeni, akkor nem terjesztheti elő „vállalhatatlan” alaptörvény-módosító javaslatát, hanem „jogállami megoldással kell előállnia”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.