Rogán esete a Bástya utcai telekkel

Kétes ügyletbe vitte bele és elveszítette a legértékesebb üres belvárosi telkét és egy óvoda udvarát a belvárosi önkormányzat – állította tegnap kiadott közleményében Steiner Pál, az V. kerület korábbi szocialista polgármestere.

Mint írta, a Rogán Antal vezette testület 2010-ben egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, az SCD Grouphoz tartozó cégnek adta át a középkori városfal mellett található, Bástya utca 1–11. szám alatti ingatlant. Az SCD-csoport más tagjaihoz hasonlóan­ rövidesen csődbe ment a BP Property Delta Kft. is, felszámolást indítottak ellene. A hitelező bankok kielégítésére most az egyetlen céges vagyont, a Bástya utcai telket készítik elő értékesítésre – állítja Steiner.

A képviselő-testület május 29-én jóváhagyta a fideszes polgármester peren kívüli megegyezésre vonatkozó javaslatát. Eszerint az önkormányzat egyik cége 400 millió forintért, pályázaton kívül megpróbálná visszavásárolni a korábban saját tulajdonában lévő telkét. Így az önkormányzat vesztesége kétszeres lenne, állítja Stei­ner, hiszen a területen négy év alatt semmilyen fejlesztés sem történt, ráadásul még 400 millió forintot is fizetnének a semmiért.­ Az MSZP-s politikus szerint amúgy is megvalósíthatatlan Rogán terve, mivel a hitelező bankok követelése jóval több, mint 400 millió forint. Stei­ner emlékeztetett: az elkótyavetyélt telken korábban nyilvános játszótér működött, most a Bástya utcai óvoda 150 óvodásának udvaraként és a helyiek zárt parkolójaként szolgál. Szerinte az „elbaltázott ingatlanügylet” a 400 millió forintos veszteségnél is nagyobb károkat okoz a városrésznek: sem az óvodások levegőztetését, sem a parkolást nem lehet máshol megoldani.

„A tudhatóan fideszes kötődésű SCD-vel üzletelő polgármester erről az ügyről sunyin hallgat, a telek sorsát a kerületiek és a közvélemény elől is el akarja titkolni. Van is miért szégyenkeznie: ha nem volt tisztában az offshore hátterű vevő jelentette kockázattal, akkor alkalmatlan vezető; ha pedig tudatosan vállalt szerepet a Bástya utcai telek elkótyavetyélésében, a polgármester felelősségét kell megvizsgálni” – zárul a közlemény.

Belváros Önkormányzata lapunknak küldött közleményében erre reagálva azt írta: a telekért az önkormányzat 2008-ban négyszázmillió forintot kapott, úgyhogy ma szintén négyszázmillió forintért veheti vissza. Az önkormányzat kamatnyeresége közel százötvenmillió forint, tehát az önkormányzat ezen az ügyleten nem veszít, hanem nyer.

Ráadásul a telek ma is az önkormányzat birtokában van, kezelési jogát sohasem veszítette el. A visszavásárlás után, a kerület polgárainak véleményét figyelembe véve, közparkot alakítanak ki, mert az elmúlt években világossá vált, hogy a környék lakói ellenzik a beépítést, így az önkormányzat szigorította a telekre vonatkozó szabályozást, megtiltotta a beépítést - írták. hozzátették: a szóban forgó telek sosem volt semmilyen óvoda udvara, csupán a rajta levő játszóteret használják időnként az óvodások is.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.