galéria megtekintése

Rogán és Varga több mint egy hete készül

Meghátrált a kormány: Rogán Antal bejelentette, hogy visszavonják a vasárnapi boltzárról szóló törvényt. Egy kormánytag arról tájékoztatta lapunkat, Rogánnak és Varga Mihálynak több mint egy hete adta ki Orbán Viktor, hogy kezdjék el kidolgozni az erről szóló jogszabályt. A miniszterelnök állítólag azzal szignálta ki a feladatot a két tárcavezetőnek: „Jó, ha a töltény a tárban van. Hátha meg kell húznunk a ravaszt.”

Már több mint egy hete miniszterek bevonásával zajlott a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló döntés előkészítése

– értesült lapunk.

Az ellenszegülő KDNP-seken – köztük a pártelnök és miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolton – kívül Orbán Viktor két minisztere, Lázár János és Balog Zoltán sem akarja ma megszavazni a parlamentben a visszakozást – tudta meg a Népszabadság.

 

Információink szerint a vasárnapi Fidesz-elnökségi ülés volt az első olyan tanácskozás, ahol már szinte tényként hangzott el: a kormány visszalép. Az elnökségi tagok között is akadtak, akik meglepődtek.

Az elnökségi álláspont olyannyira titkos volt, hogy Tuzson Bence kormánykommunikációért felelős államtitkár még tegnap reggel az ­ATV-ben is a vasárnapi zárva tartás mellett érvelt, sőt annak kiterjesztéséről beszélt. Tuzson lapunknak nyilatkozva azt mondta: gyakorlatilag a kormányfő pénteki, közrádiónak adott interjújának az állításait ismételte meg. Állítása szerint a végleges politikai döntés a kormányülésen született meg tegnap reggel.

Úgy tudjuk, zárt körben hetek óta téma a vasárnapi boltzár feloldása, azt mérlegelték, hogy még az ­MSZP-s aláírásgyűjtés megkezdése előtt visszakozzanak-e. (Ezt lapunk már március 24-én meg is írta.) Ezt kisebb presztízsveszteségnek ítélték, mint a biztos bukást a népszavazáson, miután a belső kormányzati mérések is több mint hatvan százalékra tették a vasárnapi zárva tartást ellenzőket. Úgy vélték, érvényes és eredményes lehet a referendum, ez pedig kudarc lenne a Fidesznek. Arról nem beszélve, hogy a másik két ellenzéki népszavazási kezdeményezést – a termőföld­eladás leállításáról, illetve az állami vezetők fizetési plafonjáról – is megemelhette volna a vasárnapi ügy.

Orbán Viktor a parlamentben. 2016. április 11.
Orbán Viktor a parlamentben. 2016. április 11.
Teknős Miklós / Népszabadság

A másik fontos érv az volt, hogy a népszavazási kampányban, az aláírásgyűjtés során az MSZP egy új országos adatbázist tudott volna felépíteni. A Fidesz vezetői attól tartottak, hogy az MSZP akár egymilliónál is több aláírást össze tudott volna gyűjteni a népszavazáshoz. Ez pedig

egy teljesen új adatbázis lehetett volna az MSZP számára,

amelyet hírlevelekkel, személyes megkeresésekkel, szóróanyagokkal folyamatosan elérhetett volna. Rá­adásul a kormánypárt szavazói is aláírták volna az íveket. Mint ahogy a Fidesz is elérte az MSZP szavazóit a 2008-as szociális népszavazáson.

A „vasárnapi tervről” kormányzati források azt mondták: Orbán Viktor, Habony Árpád és Rogán Antal hetek óta írta a lehetséges „hátraarc” forgatókönyvét abban a szellemben, hogy a „pillanatnak kell uralnia a politikát”. Az előkészítésben Varga Mihály is részt vett, ő kapta Rogán mellett a feladatot, hogy készítse elő a jogszabályt. Orbán azzal adta ki a munkát: „Jó, ha a töltény a tárban van. Hátha meg kell húznunk a ravaszt.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.