galéria megtekintése

Vajnával védené meg magát Rogán Portiktól

13 komment

B. D.

Andy Vajna és Pápa Marianne beidézését kéri Rogán Antal jogi képviselője a kabinetminiszter és Juhász Péter Együtt-alelnök közti személyiségi jogi perben.

A fideszes politikus ügyvédje így támasztaná alá, hogy az előző tárgyalási napon meghallgatott, egy gyilkossági ügyben felbujtóként elítélt Portik Tamás nem szavahihető. Portik a bíróságon azt állította, többször találkozott Rogánnal, aki akkor belvárosi polgármester volt, például Vajna éttermének megnyitóján, és a producerrel is jó volt a kapcsolata.

Új szereplőkkel folytatódhat a Portik-per
Új szereplőkkel folytatódhat a Portik-per
Teknős Miklós / Népszabadság

Vajnát – Portikhoz hasonlóan – tanúként igazmondási kötelezettség terheli, de nem árt emlékeztetni: amellett, hogy kormánybiztos, közismerten jó a kapcsolata Rogánnal és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval.

 

Ez már csak azért is érdekes, mert a másik megidézni kívánt tanú, Pápa Marianne, Habony nagybátyjának – a józsefvárosi piacot üzemeltető Szetlik Ferencnek – az özvegye. Portik úgy vallott: Pápa megbízásából adott tízmillió forintnak megfelelő kenőpénzt Rogánnak egy ingatlanügy elintézéséért. A miniszter ezt visszautasította, Portik ellen pedig hamis vád miatt nyomozás indult. Az ügyészség szerint vallomása nem volt meggyőző, nem mondta meg például azt, hogy pontosan hány eurót vitt magával és milyen címletekben.

Rogánék beidéznék még a Terrorelhárítási Központ műveletirányítási parancsnokát, aki Portik elfogásáról szolgálhatna részletekkel, és a belvárosi Fidesz-iroda két munkatársát, akiknek azt kellene igazolniuk, hogy Portik nem adott át pénzt Rogánnak. Csakhogy mivel Portik nem mondta meg pontosan, szerinte mikor történt a vesztegetés, nehéz lesz tanúkat találni.

Rogánék hivatkoznak arra is, hogy a rendőrség időközben megszüntette a belvárosi ingatlanügyben folyó nyomozást. A legkülönösebb viszont az az irat, amelyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda adott Rogán ügyvédjének, és amelyben az áll: a Portik elleni nyomozás során a bűnöző és Rogán közötti üzleti kapcsolatra vonatkozó adat nem került elő, mint ahogy arra nézve sem, hogy Portik és Pápa élettársak voltak. Bár Pápa Marianne korábban valóban tagadta, hogy Portik élettársa lett volna, a bűnöző a tárgyaláson azt mondta: a letartóztatása előtt együtt éltek, letartóztatásakor Pápa ­Marianne-t is megjelölte kapcsolattartóként, előzőleg közösen vettek nyaralót, együtt töltötték az ünnepeket, sőt, Pápa hozzá akart menni feleségül.

A következő tárgyalási napot még nem tűzte ki a Fővárosi Törvényszék, az viszont tudható, hogy Juhászék továbbra sem tettek le Portik és Rogán szembesítéséről. A miniszter ezt legutóbb egy halaszthatatlan németországi interjúra hivatkozva kerülte el.

Hunguard-ügyek: vizsgálják, hogy vizsgáljanak-e

Nem kizárt, hogy mégis indul érdemi vizsgálat a papíron máltai és ciprusi tulajdonban álló, a Fidesz-frakció által százmilliós haszonhoz segített Hunguard Kft. ügyében, amelyben érintett Rogán Antal kabinetminiszter is. A fideszes múltú Tényi István feljelentéseit ugyanis nem utasította el csípőből a vádhatóság: az ügyészség egy V. kerületi ingatlanügylet kapcsán és a Hun­guard offshore hátterével összefüggésben is feljelentéskiegészítést rendelt el. Előbbiben hivatali visszaélés gyanújával a BRFK-nak, utóbbiban költségvetési csalás gyanújával a NAV nyomozóinak kell tisztázniuk, hogy felvetődik-e a feljelentésekben megfogalmazott vagy esetleg más bűncselekmény elkövetésének a gyanúja.

Rogán és a Hunguard neve akkor kapcsolódott össze, amikor kiderült: a cég résztulajdonosai Rogánnal közösen jegyeznek egy a szakmában vitatott értékű és jelentőségű, de kétségtelen, létező szabadalmi kérelmet. Az „eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás” néven ismert találmányról van szó, amelyet Rogán Antal mellett Csik Balázs és Lengyel Csaba jegyez, és amit több, a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló cég is használt, használ. Tavalyig Csik Balázs volt a Hunguard többségi tulajdonosa. Ma csak ügyvezető és kisebbségi tulajdonos, a cég fő tulajdonosa, a kormánytöbbség által nekik juttatott zsíros üzletek haszonélvezője viszont lenyomozhatatlan hátterű  offshore cég – a lapunknak korábban nyilatkozó szakértők szerint a cég tevékenységének tényleges haszonélvezői szeretnének rejtve maradni a nyilvánosság előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.