Rogán a „politikai kormányzás” minisztere lehet

A politikai kormányzás tárca nélküli minisztere lehet Rogán Antal, ha Orbán Viktor az ősszel vagy januárban átalakítja a kormányát – tájékoztatták a Népszabadságot kormányközeli források, hozzátéve, arra egyelőre nem lehet biztosat mondani, hogy a később megalakuló miniszterelnöki kabinet vezetője lesz-e a mostani Fidesz-frakcióvezető.
Orbán Viktor és bizalmasai
Orbán Viktor és bizalmasai
Kurucz Árpád

Rogán Antal lehetséges kormányzati szerepéről a választások előtt lapunk is beszámolt, akkor kétverziós forgatókönyvről lehetett hallani; az volt az egyik feltételezés, hogy Rogán Antal az EU-pénzek felett is diszponáló nemzeti fejlesztési miniszter lesz, a Simicska-bizalmas Németh Lászlóné helyett.

Egy szűk kormányzati körnek viszont arról volt tudomása, hogy volt olyan fázisa a kormányalakítási tervezgetésnek, amikor az az elképzelés is formálódott, hogy Orbán Viktornak két közvetlen államtitkára legyen: a Miniszterelnökséget irányító Lázár János rendkívül széles, kancelláriaminiszter típusú kompetenciával, az EU-pénzek felügyeletével, illetve Rogán Antal, a Miniszterelnökség „politikai” államtitkára. A Lázár–Rogán, erőegyensúlyon alapuló felállást színesítette volna, ha megvalósul az is, hogy a miniszterelnök kabinetfőnöke Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár legyen.

A sokstációs belső hatalmi harcban Lázár János győzedelmeskedett. Szijjártó Péter pedig, ha Navracsics Tibor külügyminiszter ősszel EU-biztos lesz, a magyar diplomácia vezetője lehet, annak ellenére is, hogy a Népszabadságot úgy tájékoztatták, vannak olyan „rendkívül befolyásos” Fidesz-alapítók, akik – nem megkérdőjelezve Szijjártó Péter alkalmasságát – a miniszterelnök társaságában is megfogalmazták azt a véleményt, miszerint egy „senior” típusú külügyminiszterre lesz szüksége Magyarországnak Navracsics Tibor távozása után. Orbán Viktor viszont változatlanul a hozzá maximálisan lojális államtitkárában gondolkodik.

Az viszont nem került le a napirendről, hogy Rogán Antal kormánytag legyen; a Miniszterelnökségen a Lázár Jánoshoz rendelt feladatok rendkívül komoly szakmai és politikai teljesítményt követelnek, Rogán Antal feladata az lehet, hogy tárca nélküli miniszteri rangban felépítse a „jó kormányzás, jó miniszterelnök” imázst, előkészítve ezzel adott esetben Orbán Viktor útját a Sándor-palotába. Később Kósa Lajos is kormányposztot kaphat – a miniszterelnök Debrecen polgármesterének is felajánlotta a nemzeti fejlesztési tárcát, mielőtt a KDNP-s Seszták Miklós kinevezését javasolta volna.

Kósa Lajos azonban állítólag jelezte, más feladatra vágyik, és Orbán Viktor akceptálta ezt. A közeljövőben kinevezhetik viszont a Klinghammer Istvánt váltó Palkovics László Széchenyi-díjas gépészmérnököt felsőoktatási államtitkárnak Balog Zoltán tárcájánál. Az akadémikus egyetemi tanárt maga a miniszterelnök kérte fel, és „kérte ki” a német Knorr-Bremse fékrendszereket gyártó cégtől, ahol fejlesztési igazgatóként dolgozik – tudtuk meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.