galéria megtekintése

Utoljára még szembenézett áldozataival a Teréz körúti merénylő

25 komment


Fekete Gy. Attila

Nyilvánosságra hozta a rendőrség a Teréz körúti kameráknak a szombati robbantásról készült felvételeit. A merénylő átlépett a sérült rendőrnőn és elsétált.

Nyilvánosságra hozta a rendőrség hétfőn a szombat esti Teréz körúti robbantásról a térfigyelő kamerák által készített képeket és egy videofelvételt. Tisztán látható a videón, hogy a robbantó röviddel a BRFK járőrpárosának érkezése előtt helyezte el a házilagos kivitelezésű pokolgépét egy halom szöget és facsavart rejtő hátizsákját a felújítás alatt álló ház egyik ablakának vaskos oszlopokkal övezett mélyedésében. Aztán elindult szembe a rendőrökkel. Egy pillanatra talán a tekintetük is találkozhatott, aztán a 20-25 év körüli 170 centi magas fiatalember behúzódott a következő ablakot védő oszlop mögé.

Nem volt túl nagy az utcán a forgalom, de nem is volt kihalt a Teréz körút. A járőrök előtt egy hétfős társaság haladt el a bomba mellett, majd még ketten, aztán egy hölgy is megelőzte a rendőröket. Mögöttük pár fiatal közeledett.

 

Minden korábbi hírrel ellentétben a robbanás akkor következett be, amikor a rendőrök a bomba „repeszkiszórási vonalához” értek. A társa balján sétáló rendőrnő nem lépett oda a gazdátlan csomaghoz, nem érintette meg, épp csak abba az irányba fordította a fejét, miközben egy lépésnyire lemaradt járőrtársa mögött, amikor a detonáció bekövetkezett.

Itt ér véget a nyilvánosságra hozott felvétel.

Rendőrségi forrásaink szerint azonban egy másik kamera felvételén tisztán látszik, hogy még el sem szállt a robbantás keltette füst és por, a robbantó máris előbújt fedezékéből, átlépte a földön eszméletlenül fekvő rendőrnőt és mint ha mi sem történt volna, elsétált.

Mivel csak néhány lépésnyi távolságból hozta működésbe a pokolgépét, valószínű, hogy a tettes előzőleg alapos terepszemlét tartott. Gondosan kiválasztotta azt a helyet, amely előtt a járőrök biztosan elhaladnak majd, és amelynek közelében van olyan ablakmélyedés, ahonnan saját testi épségének kockáztatása nélkül beindíthatja a pokolgépét.

Rendőrségi források szerint kész csoda, hogy mások nem sérültek meg. Ugyanis a bomba egyes repeszeit (70 milliméteres szögek és csavarok) 187 méterre a robbanás epicentrumától találták meg a helyszínelők. Szerencséjük volt a járókelőknek, állítja egy szakértő, hogy a szétrepülő repeszek nagy részét az autók, fák és utcabútorok felfogták.

Az éppen ott tartózkodó két rendőrt súlyos, illetve súlyos életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Több műtétet is végrehajtottak rajtuk.

Információink szerint kedden megkísérlik felébreszteni a történtek óta altatásban tartott fiatal rendőrnőt. Úgy tudjuk, az eddigi vizsgálatok szerint jó esély van arra, hogy maradandó egészségkárosodás nélkül felépüljön.

Mivel a támadás kétséget kizáróan a rendőrök ellen irányult, hétfőn délután a Központi Nyomozó Főügyészség átvette a rendőrségtől a nyomozást.  Lapunk úgy tudja, a Nemzeti Védelmi Szolgálat átfogó vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy a támadó indítéka esetleg nem a felrobbantott rendőrök valamelyikének magánéletében keresendő. Személyes konfliktus, szerelemféltés, és hasonlók nyomait keresik. Vizsgálják a két rendőr intézkedéseit is, hogy nem kerültek-e konfliktusba olyan személlyel vagy bűnszervezettel, akiktől esetleg nem áll távol az efféle bosszú. 

Rendőrségi forrásaink szerint a nyomozók hatvan ország bűnüldöző hatóságaival léptek kapcsolatba azért, hogy tisztázzák, máshol történtek-e hasonló esetek, és ha igen, azoknak voltak-e esetleg magyar vonatkozásai. Az Alkotmányvédelmi és az Információs Hivatal, valamint a TEK ellenőrzi a hazai és külföldi szélsőségeseket, főleg azokat, akikről korábban  olyan információk keletkeztek, hogy robbanóanyagot gyűjtenek vagy vásárolnak, illetve erőszakos cselekményekre készülnek.

Mint megtudtuk, a rendszerváltozás óta hat robbantást hajtottak végre Budapesten házilagos készítésű pokolgéppel. Egyikre sem hasonlít azonban a szombati bomba, amelyről a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem hoz nyilvánosságra semmiféle információt.

És persze a tettes elfogásáig a rendőrség sorra ellenőrzi azokat bárokat, szórakozóhelyeket, ahol ismert alvilági figurák múlatják az időt. Nem titkolt céljuk együttműködésre bírni a nehézfiúkat, akiknek a robbantó elfogásáig még kevesebb nyugalmuk lesz mostantól kezdve, mint korábban volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.