Robban, mérgez, de főként illegális az e-cigi

Ártalmasak az egészségre, és megfelelő engedély nélkül, illegálisan kerülnek forgalomba Magyarországon az e-cigaretták – figyelmeztetett közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.

Országos riadót fújt az egészségpolitika az elektromos cigaretták használata ellen. A tárca szerint az ilyen termékek többsége illegálisan kerül Magyarországon forgalomba. Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik.

A cigaretta megszívásával a patronban tárolt, propilén-glikolban oldott alkaloidát – többnyire nikotint – az atomizáló egység hő segítségével párává alakítja. A belélegzett párából a nikotin a tüdőben felszívódik
A cigaretta megszívásával a patronban tárolt, propilén-glikolban oldott alkaloidát – többnyire nikotint – az atomizáló egység hő segítségével párává alakítja. A belélegzett párából a nikotin a tüdőben felszívódik, és hasonló érzetet kelt, mint az igazi cigaretta megszívása.

Így a dohányzás abbahagyását segítő eszközt a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljárás után lenne szabad csak árusítani, és meg kellene felelniük többek között a gyógyszergyártásra, gyógyszerforgalmazásra, valamint a gyógyszerek reklámozására és mellékhatás-figyelésére vonatkozó uniós előírásoknak. Továbbá alkalmazásuk a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján/felügyelete mellett történhet.

Ezzel szemben trafikokban, aluljárókban, piacokon is hozzá lehet jutni. A nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység.

A szakminisztérium szerint a nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minőségére, megbízhatóságára az esetek többségében nincs garancia. Így használója nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb technikai problémája lehet, hiszen az eszköz akár robbanhat is.

Az Egészségügyi Világszervezet is nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról történő leszokás legitim eszközének, hiszen nincs bizonyíték, amely igazolná a biztonságosságát és a leszokást elősegítő hatásosságát.

Az államtitkárság azt javasolja, hogy aki rászánta magát a dohányzás abbahagyására, ehhez kérjen segítséget az orvostól, gyógyszerésztől, és ne kockáztassa egészségét bizonytalan eredetű és minőségű eszközzel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.