Ritka egyetértésben mentek neki Orbánnak a pártok

Kivételes pillanat: valamennyi ellenzéki párt lesújtóan nyilatkozik Orbán Viktor kormányfő brüsszeli szerepléséről. Nem tudta megvédeni a külföldön dolgozó magyarok érdekeit, ráadásul átverte saját híveit is, amikor megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot – vetik a szemére.
Orbán Viktor vereséget szenvedett az EU-csúcson, a külföldön dolgozó magyarok helyzete egyértelműen rosszabbodik – állítja az MSZP alelnöke. Ujhelyi István – aki európai parlamenti képviselője is az MSZP-nek – közleményében azt írta: Nagy-Britannia várhatóan nem négy, hanem hét évig korlátozhatja az EU-tagországokból érkező munkavállalók juttatásait. Szerinte nemcsak az angolok, hanem más uniós tagországok is szigoríthatják a jövőben az uniós munkavállalók bizonyos szociális juttatásait.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormányfőt soha nem érdekelte igazán a kivándorolt fiatalok és családok érdeke, s „még a létszámukról is folyamatosan hazudik", mert brüsszeli sajtótájékoztatóján is azt állította, hogy két-háromszáz magyar család él Angliában. Ujhelyi közleménye szerint Orbán is pontosan tudja, hogy több százezren dolgoznak a szigetországban, s a hivatalos statisztikák szerint 2011-ben Angliában és Walesben összesen 1225 magyar gyermek született.

A politikus úgy fogalmazott: „megalázó, de sajnos érthető, hogy a kompromisszumos döntések egy részével az európai közösség éppen az orbáni illiberális politikát és követőit akarja büntetni". Erre a megoldás azonban szerinte nem a még hangosabb különállás, hanem csakis az „orbánizmus nép általi megbuktatása lehet".

Orbán az LMP szerint is cserbenhagyta a külföldön dolgozó magyarokat, képtelen volt az érdekeiket képviselni és megvédeni. Gál József, a párt szóvivője közleményében a brüsszeli csúcson született megállapodásról azt írta: önmagában siker a Nagy-Britannia reformcsomagjáról szóló megállapodás, annak tartalma ugyanakkor kudarcos a magyar munkavállalóknak.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat. Míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ezen álláspontja mellett.

A jobbikos képviselő „elképesztő árulásnak" nevezte, hogy Orbán nem akadályozta meg annak a zárónyilatkozatnak az elfogadását, amely szerinte 160 ezer menekült áthelyezéséről szól, akik közül mintegy 1300 érkezhet Magyarországra. Úgy tűnik, a miniszterelnök „elhagyta kétmillió ember aláírását" – fogalmazott a Fidesz aláírásgyűjtésére utalva, majd felszólította a kormányt, hogy a bevándorlási kvóta minden formáját utasítsa el, s állítsa vissza a független határőrséget.

Orbán Viktor, amikor Brüsszelben megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot, „átvert kétmillió embert", a saját támogatóit, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet. Ezzel a miniszterelnök „politikai celebbé" vált, aki csak a plakátokon sikeres, de nem képes arra, hogy Brüsszelben megvédje az álláspontját – jelentette ki szombaton Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke.

Kitért arra is: a DK szerint jó döntés született menekültügyben az EU-csúcson, amikor arról határozott az Európai Tanács, hogy megerősítik a határokat, és menedéket nyújtanak az Iszlám Állam elől menekülőknek. Így együtt érvényesül a biztonság és az emberség – mondta Molnár Csaba.

A magyar miniszterelnök döntése miatt is nehezednek a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok körülményei – mondta Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szombati sajtótájékoztatóján. Utalt arra is, hogy Orbán Viktor maga ismerte be: elfogadta azt a határozatot, amelyben szerepel, hogy végre kell hajtani a betelepítési kvótákról hozott korábbi európai döntéseket. Tette ezt úgy a miniszterelnök – fogalmazott Hajdu Nóra –, hogy korábban szégyenletes kampánysorozatot indított a nemzeti konzultációval a migráció ellen

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.