galéria megtekintése

Mutyifesztivállal indul az állami sporttévé

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 28. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Riskó Géza 12 millió forintért ad tanácsot Szabó László Zsoltnak, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának a nyáron induló M4 Sport tévécsatorna kialakítására – értesült a Népszabadság.

Az MTVA tavaly novemberben kötött egyéves szerződést Riskó Gézával, miután felmentették a médiaszolgáltatási alap sportfőszerkesztőségének éléről, s Szujó Zoltánt nevezték ki a helyére.

Egy csapatban. Riskó Géza és Szabó László Zsolt
Egy csapatban. Riskó Géza és Szabó László Zsolt
Beliczay László / MTI

A tavaly őszi vállalati kommunikáció szerint Riskó új feladata „a sportszakmai szervezetekkel, jelentős intézményekkel történő kapcsolattartás, valamint a kiemelkedő projektek előkészítése és beindítása” lesz. Havi egymillióért.

 

Az MTVA nem kímél pénzt, paripát, fegyvert az új sportcsatorna létrehozása és műsorokkal való megtöltése érdekében, információink szerint több neves sportriporterrel tárgyalnak, s kiemelt fizetést ígérnek, hogy megerősítsék a kommentátorok csapatát.

Úgy tudjuk, az állami média ősztől évadonként legalább egymillió eurót fizet a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítési jogáért, a hároméves csomag ára megközelíti az egymilliárd forintot.

A Bajnokok Ligája közvetítési jogainak árát firtató kérdésekre lapunk két hete nem kap választ.

Külső beszállítóként tért vissza az állami médiához Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda egykori vezérigazgatója. Belénessy cége, a Crossborder Film Kft. tavaly 45,7 millió forintos műsorgyártási szerződést kötött az MTVA-val Az ördög, a Szkalla lányok, a Földindulás, a Molto Pavone és a Droszt című tévéjátékok elkészítésére.

Belénessy 2012 végén távozott az MTI vezérigazgatói posztjáról, távozásakor hathavi fizetésének megfelelő összeget, bruttó 11 millió forintot kapott. Majd 2013-ban még 4,8 millió forintos jutalommal díjazták a 2012-es teljesítményét. Azt az évet, amikor nagy botrány volt abból, hogy az MTI Hírcentrum által szakmailag felügyelt köztévés híradó a január 2-i, az Operaház előtti több tízezres ellenzéki tüntetést olyan színben mutatta be, mintha azon alig vettek volna részt.

Bloggerdíjazás

Az Átlátszó kikérte az MTVA-tól az állami média honlapján blogot vezető személyek juttatásait. Az egyes blogok szerkesztői fix havi fizetést kapnak, a posztok után külön díjazás jár. Prőhle Gergely helyettes államtitkár bloggazdaként bruttó 250 ezer forintot kap havonta, ezenfelül januárban 60 ezer forintot, februárban 120 ezer forintot utaltak neki a posztjaiért. A századvéges Lánczi Tamás a havi fix bruttó 380 ezer plusz áfa mellé decemberben 40 ezer forintot, januárban már 120 ezer forintot, februárban pedig 160 ezer forintot kapott.

Szintén bloggazda Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere is, aki havi 250 ezret kap a munkájáért, februárban ehhez még hozzájött 150 ezer forint. Azok sem jártak rosszul, akik „csak” a posztokért kapnak juttatást. Galló Béla politológus négy hónap alatt összesen 680 ezer forinthoz jutott írásaiért, a szintén századvéges politológus, Kiszelly Zoltán cégének, a Gótikus Ház K .-nek 600 ezer forintot utaltak. (Munkatársunktól)

Abban az évben az MTI-nek helyreigazítást kellett közölnie, miután május 2-án egy aznap készült blogoldal első bejegyzését szemlézte, s emiatt Ángyán József, a Fideszből azóta távozott egykori földművelésügyi államtitkár tiltakozását fejezte ki. Belénessy gondolkodását a közszolgálatról jól jellemzi az a nyilatkozata, hogy „a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát, mert az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.