Rezesova-per: teljesen új elsőfokú eljárás lesz?

A hvg.hu birtokába került egy főügyészségi indítvány, amiből kiderül, teljesen új eljárást szeretnének elérni a Rezesova-ügyben. Ilyet akkor szokott javasolni a vádhatóság, ha úgy látja, hogy az ítéletben súlyos hibák vannak, így a szlovák milliomosnő esetében is hosszan sorolják, mi mindent rontott el a bíróság.

Elfogultság miatt kizárnák az ügyből a védelem vitatott műszaki szakértőjét, Melegh Gábort, de újra elővennék azt a tanút is, aki szerint Rezesova már az ütközés előtt is kakaskodott a Fiattal - írja a hvg.hu.

Helyezze hatályon kívül az ítéletet, és utasítsa új eljárásra az elsőfokú bíróságot – ezt javasolja a Pest Megyei Főügyészség a Rezesova-ügyben másodfokon döntést hozó Budapest Környéki Törvényszéknek. A portál birtokába került az ügyészségi fellebbezés módosított indoklása, amiben – a korábbiakkal ellentétben – már nem azért harcolnának másodfokon, hogy súlyosabb büntetést kapjon a halálos közúti balesetet okozó Eva Rezesova, hanem inkább teljesen új elsőfokú eljárást javasol a vádhatóság.

November 22-én a Gödöllői Járásbíróság hat év fogházra ítélte, és öt évre eltiltotta a vezetéstől a kassai milliomosnőt, miután bűnösnek találták ittas gépjárművezetés következtében elkövetett halálos baleset vétségében. Az ittasan vezető Rezesova 2012. augusztus 21-én hajnalban ütközött neki az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán egy Fiatnak, amelyben négyen, két karácsondi házaspár vesztette életét.

A bélyegző alapján márciusban benyújtott és iktatott ügyészségi indítványból az derül ki: a vádhatóság úgy látja, olyan súlyos hibákat talált a novemberi ítéletben, hogy szerintük a legjobb lenne, ha a másodfokú bíróság új elsőfokú eljárást rendelne el. Az ügyészségi indoklás szerint a Fülöp Ágnes által vezetett bíróság több ponton rosszul döntött, főleg a karambol bekövetkezését vizsgáló műszaki szakértőkkel kapcsolatban, és ez olyan mértékben hatott ki az ítéletre, hogy nem elég azt másodfokon módosítani, inkább teljesen hatályon kívül kellene helyezni.

Új elsőfokú eljárást akkor szoktak elrendelni, ha a korábbi ítélet nem alkalmas a felülbírálatra, mert olyan téves dolgokat tartalmaz, amelyeket másodfokon nem lehet kijavítani, orvosolni. Ilyenkor inkább visszadobják az egész ügyet első fokra. Azonban ilyenkor sem kell azért teljesen nulláról indítani az egész procedúrát, nem kell például az egész bizonyítást újra lefolytatni. Így a már kihallgatott tanúk vallomását elfogadhatják, nem kell újra megjelenniük, csak ismertetik, mit mondtak korábban. Viszont minden lényegi részt újra meg kell vizsgálni, teljesen új bizonyítékokat lehet benyújtani, és ezek alapján születik meg az új ítélet.

Az ügyészség már az ítélet novemberi kihirdetésekor fellebbezett súlyosabb büntetésért, azonban információink szerint a Pest Megyei Főügyészség nem lehetett elégedett az eddig eljáró ügyész indítványával, ezért módosítottak rajta egy hónappal ezelőtt. Rezesova védője egyébként szintén fellebbezett – ők másodfokon a felmentést szeretnék elérni.

Rezesova-ügyben írott cikkeink itt olvashatók: Megköszönte az ítéletet Rezesova, Rezesova számára tíz év a tét, Mennyivel hajtott Eva Rezesova?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.