Rezesova-per: elhalasztották a másodfokú tárgyalást

Megkezdődött a kassai milliomosnő másodfokú bírósági tárgyalása, de Eva Rezesova beteg, a pert elhalasztották A gázoló Rezesovát első fokon hat év fogházra ítélte a bíróság.
Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban ittasan, az M3-as autópályán, X5-ös BMW-jével 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba. Az áldozatok Fiat Puntója az ütközés után kigyulladt, a benne ülő két házaspár belehalt sérüléseibe. Rezesová enyhe sérüléseket szenvedett.

A közúti veszélyeztetést az ügyészség szerint a vádlott azzal követte el, hogy a sztrádán a baleset előtt nem sokkal agresszíven vezetett, több járművet, köztük a későbbi áldozatok autóját is veszélyesen megközelítette.

A szlovák nő az eljárás során tagadta bűnösségét. Alkoholos befolyásoltsága kapcsán például arról beszélt, hogy arcüreggyulladásra és köhögésre szedett gyógyszereket, illetve a baleset után közvetlenül sokkos állapotban nagyon szomjasnak érezte magát, és véletlenül egy vodkás üveget húzott meg. A baleset okozója szerinte a sértettek járműve volt, amely hirtelen kivágott elé.

Az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság 2013. november 22-én nem jogerősen hat év fogházra ítélte Rezesovát több ember halálát okozó ittas vezetés miatt, ami a törvény szerint 5-től 10 évig terjedő börtönnel büntethető. A közúti veszélyeztetés vádjában felmentő rendelkezést hozott, mert azt nem a vádlott követte el.A bíró kifejtette, hogy ha a vádlott az autópályán engedélyezett leggyorsabb, óránkénti 130 kilométeres sebességgel halad, akkor a másik jármű utasai nem halnak meg.Az első fokú döntés szerint a büntetést nem börtönben, hanem fogházban kell végrehajtani a vádlott betegsége miatt.

Tavaly novemberben az első fokú ítélet kihirdetése után az ügyész a 2012 augusztus óta tartó előzetes letartóztatás meghosszabbítására tett indítványt, az ügyvéd viszont azzal érvelt, hogy kevesebb mint három év van hátra a hat évből, figyelembe véve a fogva tartás kötelező beszámítását, illetve, hogy a büntetés kétharmadának letöltése után feltételes szabadságra helyezhetik Rezesovát. Ezek után az elsőfokú bíróság nyomkövető alkalmazásával, egy fővárosi ingatlanban végrehajtott házi őrizetet rendelt el.

Ezután Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője december elején a Facebookon közzétett videójában felháborítónak nevezte, hogy Rezesová házi őrizetbe került. A Fidesz-frakció nevében vizsgálatot kért a parlament alkotmányügyi bizottságának elnökétől és az igazságügyért felelős minisztertől. Ugyanaznap a Budapest Környéki Törvényszék döntésére újból letartóztatták Rezesovát.

Másnap a Magyar Bírói Egyesület közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvény rögzíti a bírák függetlenségét, Rogán Antal nyilatkozata pedig alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának látszatát keltse.

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja. Apja Alexander Rezes, a 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.

A sértettek jogi képviselője már korábban valószínűsítette, hogy a baleset miatt polgári per is indul kártérítés érdekében.

Sajtóhírek szerint a több mint másfél éve előzetes letartóztatásban lévő Rezesovát a napokban kórházba vitték. Ezt be is jelentették a hétfői másodfokú tárgyaláson, amelyen a vádlott nem jelent meg, így azt elhalasztották. A pert május 22-én folytatják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.