Rétvári valamit nagyon elhallgatott a gyógyszerekről

Öt év alatt több mint tízmilliárd forint maradt a betegek zsebében a gyógyszerkassza átalakítása miatt – közölte szombaton Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Hozzátette: két év alatt több lépcsőben 760 gyógyszer lett olcsóbb a vaklicitek következtében. Hogy más okokból mennyié lett több, arról Rétvári nem beszélt. Valójában azonban infláció felett emelkedett a gyógyszerek fogyasztói átlagára.

Legutóbb április elsején csökkent a vaklicitnek köszönhetően ötvenkilenc gyógyszer ára 13 százalékkal, 92 készítmény térítési díja viszont átlagosan 72 százalékkal nőtt (ezek voltak azok a szerek, ahol a gyártó nem csökkentette az orvosság árát, a biztosító pedig nem növelte a támogatást). A legdurvább árváltozás az egyik, skizofrénia kezelésére szolgáló szernél történt, amelyhez április elsejéig a beteg 300 forintért jutott hozzá a patikában, de ha továbbra is ragaszkodik a megszokott készítményéhez, akkor már 10 858 forintot kell fizetnie érte. Ennél lényegesen mérsékeltebb, ezer forint körüli drágulás történt az egyes epilepszia elleni, gyomorsavcsökkentő, cukorbetegségre ható orvosságok esetében. A dráguló 92 termék között van a szívkoszorúérgörcsre használatos Nitromint tapasz is, igaz, ennél a készítménynél csak néhány száz forintos a változás.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

Az elmúlt években a gyógyszertámogatásra költhető összeg apadásával párhuzamosan szűkült a támogatott készítmények köre, és összességében – a 2012-es és 2015-ös év kivételével – valamennyi évben nőttek a betegterhek is. A gyógyszerpiac alakulásáról szóló Pharmorient elemezések szerint 2010 óta rendre csökken az orvosságok árához adott tb-támogatás. Míg az Orbán-kormány első évében a betegek a készítmények árából átlagosan csaknem 40 százalékot fizettek, addig a tavaly átlagosan 1948 forintba kerülő orvosságok dobozonkénti árának már az 53 százalékát számolták föl nekik. Az egészségbiztosító statisztikai évkönyvéből kiderül, hogy az árcsökkentésekkel nyert összegből a biztosító kasszájában négyszer több pénz maradt, mint a betegek zsebében. Számaik szerint míg a lakosság három, addig a biztosító 14 százalékot nyer a támogatáspolitikán, ráadásul az orvosságok árához adott támogatások minden negyedik-ötödik forintját már a gyártók fizetik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.