galéria megtekintése

Gonosz az a rendszer, ahol csak papíron kevesebb a szegény gyerek

10 komment


Danó Anna

Csak a statisztika javult, a gyerekek helyzete nem – állítják szociológusok, illetve a szegények közt, a terepen dolgozók, akiket Rétvári Bence minapi optimista nyilatkozatáról kérdeztünk.

Az Emberi erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Távirati Irodának azt mondta: hat év alatt megfeleződött a közoktatásban a hátrányos helyzetű gyerekek száma. A politikus hozzátette: a siker elsősorban a családok anyagi helyzetében bekövetkezett javulásnak köszönhető: a szülők közül többen kapnak munkát, a bérek sok helyen emelkedtek és a gyermeket nevelők jóval kevesebb adót fizetnek.

Méltatlan dolog azt állítani, hogy megfeleződött a hátrányos helyzetű gyerekek száma Magyarországon – nyilatkozta lapunknak L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Rétvári Bence államtitkár által idézett eredmények részben a hátrányos helyzetű gyerekek az  új, a szakma által erősen vitatható statisztikai besorolásának köszönhetőek. Míg korábban a közoktatási törvény alapján az minősült hátrányos helyzetűnek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, mert a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg a minimum nyugdíj 140 százalékát, azaz a 39900 forintot.  Három éve, 2013. szeptember 1-jétől a gyermekvédelmi törvény határozza meg a kritériumokat: eszerint a hátrányos helyzet akkor áll fenn, ha a szülők iskolai végzettsége legfeljebb alapfokú,  vagy a szülőknek hosszú ideje nincs munkája, vagy ha elégtelen a lakókörnyezet. Ha pedig ezekből több feltétel is egyidejűleg fennáll, akkor halmozottan hátrányos helyzetű besorolást kaphat a gyermek.


 

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

L. Ritók Nóra hozzátette: amikor 2013-ban úgy döntött a kormány, hogy újradefiniálja a hátrányos helyzet fogalmát, világosan látszott, mi a cél: statisztikai utat keresni a gyerekszegénység csökkentéséhez. Persze ezt akkor tagadták, az Antiszegregációs Kerekasztalból ekkor álltak fel először civil szakemberek, köztük Heindl Péter, Mohácsi Erzsébet. Aztán, bár folyamatosan piszkáltuk, kértünk adatokat, hogy kimutatható legyen az, amit kifogásoltunk, hogy ez csak papíron változik, a családok élethelyzetében nincs változás, nem tudtunk továbblépni. Aztán én is felálltam ebből az egyeztetésből. Tulajdonképpen azóta várom, mikor jelenik meg a kommunikációjukban ez a "siker". Most megtörtént. Ha ennyire csökken a gyerekszegénység, vajon miért van egyre több munkánk nekünk, ez ellen küzdő civileknek? Vajon miért kellett ennyi gyereknek támogatni a beiskolázását? Miért kell ennyi adomány használt ruhából, cipőből, élelemből? A közmunka havi 58 ezer forintja nem képes megváltoztatni a szegény családok körülményeit, gyakorlatilag ők nem részesülhetnek a családoknak juttatott adókedvezményekből, de esetükben képtelenség olyan támogatásokhoz hozzájutni, mint a családok otthonteremtési kedvezménye (csok).

„Politikai haszonszerzésért átnevezni számokat, tényeket gonoszság. S ezzel nem azt gondolom, hogy ezek az emberek gonoszak, de az a rendszer, amit összeraktak az a gonosz, felelőtlen" – mondta lapunknak Horgas Péter, a Nemzeti Minimum, a gyermekéhezés elleni mozgalom vezetője, aki szerint az államtitkár állítása azért is vicces, mert a visszajelzéseik, nem támasztják alá állításait. Kár, hogy egy-egy alkalommal nem tartanak velünk – mondja. „Mert mi mérhetetlen nyomort látunk, és úgy látszik, hogy nagyon sok gyerek szenvedésére van szükség ahhoz, hogy ép eszű emberek föl tudják mérni, ezt csak összefogással lehet fölszámolni. Irgalmatlan, nincsenek rá szavak, hogy mi mindent láttam az elmúlt években a terepen. A Rétvári nyilatkozat zsigeri indulatokat gerjeszt, és eltereli a probléma értelmes higgadt megoldásáról a figyelmet. Mit mondhatnék minderre? Így jártunk" - mondja Horgas Péter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.