Nyertek is, vesztettek is, marad a Neo és a Class

Jogerősen pert nyert a Sláger Rádió az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ellen - közölte Jakus László, a Sláger Rádió pénzügyi igazgatója. A Neo FM is győztesnek tartja magát, az ítélet szerint nem kell felmondani a műsorszolgáltatási szerződést sem a Neo, sem a Class FM-mel.

Jakus László közleményében írta, a Fővárosi Ítélőtábla szerdán helybenhagyta a Fővárosi Bíróság januári ítéletét, amely szerint az ORTT már be sem fogadhatta volna a Neo FM pályázatát, ezért nem nyilváníthatta volna nyertessé, és nem is köthetett volna a céggel műsorszolgáltatási szerződést sem.

A Sláger Rádió "elvárja" az ORTT-től, hogy a jogerős ítéletben foglaltaknak tegyen eleget, azaz haladéktalanul mondja fel a Neo FM műsorszolgáltatási szerződését, és hozzon jogszerű döntést az országos rádiós frekvenciapályázatok ügyében. "Ennek eredménye a Sláger Rádió meggyőződése szerint csak az lehet, hogy a Sláger Rádió visszakapja frekvenciáját" - írta a pénzügyi igazgató.

Egészen mást, konkrétan saját győzelmüket olvassák ki az ítéletből a Neo FM-nél. A rádiót működtető FM1 Zrt. közleménye azt hangsúlyozza: jogerősen szól a Neo FM. A legtöbb pontban veszített a Sláger - írja a közlemény. A Sláger Rádió pervesztességét mutatja az a tény is, hogy az első fokon megítélt mintegy nyolc millió forint perköltség után most – tekintve, hogy fellebbezési kérelmeit elutasították -  további 3 millió forint másodfokú perköltséget kell kifizetnie az alperesek (ORTT, FM1 Zrt.) és a perben beavatkozóként részt vevő Advenio Zrt. részére.

Az ítélet a Sláger keresetnek annyiban adott helyt, hogy megállapította, hogy az ORTT-nek az országos rádiós műsorszolgáltatási jogosultságokra kiírt pályázati felhívása jogellenesen engedte meg olyan pályázók indulását, akiknek – mint az FM1 Konzorciumnak is – befolyásoló részesedése volt más műsorszolgáltatóban. A jogerős ítélet ugyanakkor azt is kimondja, hogy a polgári bíróság nem kötelezheti az ORTT-t az FM1 Zrt. műsorszolgáltatási szerződésének felmondására - írják.

Annak ellenére, hogy az ítélet a Neo FM működését nem érinti, felülvizsgálati kérelmet fognak benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz - teszik hozzá.

Ilyen döntés született a Danubius Rádió esetében. A szintén ma született jogerős ítélet szerint jogellenesen járt el az ORTT, amikor nem zárta ki a a pályázók közül a Danubis egykori frekvenciáján sugárzó Class FM tulajdonosát, az Advenio Zrt-t.

Mivel a bíróság egyik esetben sem mondta ki  a műsorszolgáltatási szerződés semmisségét, így a Class FM és a NeoFM rádióknak nem kell elhallgatniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.