galéria megtekintése

Orbán a hűséget nézi, Répássyt is ezért rúgta ki

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Mindenkit váratlanul ért Répássy Róbert menesztése. Számos feltételezés kering az 1988 óta a Fideszhez tartozó államtitkár „bűneiről”. Úgy tudjuk, a válasz egy cseppet sem bonyolult: Répássyt nem gondolja elég hűségesnek Orbán Viktor.

A jelek szerint a kormányban egyetlen mérce létezik: ez az Orbán Viktorhoz való lojalitás. A szakértelem fontos, de a „politikai kormányzásban” az első szón van a hangsúly. A miniszterelnöki akaratot végig kell vinni a rendszeren, és pont. Így magyarázta az államtitkárcserék okait lapunknak egy kormánypárti politikus. Aki szakmai aggályok miatt húzódozik, vagy az apparátus ellenállása miatt a miniszterelnöki akaratot nem elég energikusan hajtja végre, megbukott.

Répássy Róbert
Répássy Róbert
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár menesztésének oka információnk szerint az, hogy a fentiek értelmében nem volt elég lojális Orbán Viktorhoz. Állítólag felhozták ellene azt is, hogy Handó Tünde főbíró megválasztásakor nemmel voksolt a parlamentben, holott tudnia kellett, hogy Szájer József felesége Orbán baráti köréhez tartozik. (A neheztelés árulkodik a NER működéséről, mert kétharmadot igénylő személyi döntéseknél a szavazás titkos, tehát nem lehetne tudni, ki hogyan voksolt.) Az államtitkárral minisztere, Trócsányi László azt közölte: azért kell mennie, mert a miniszterelnök nem elégedett a tárca politikai munkájával, azért pedig Répássy a felelős.

 

Az államtitkár egyik fő bűne az volt, a menekültügyben még júliusban kétségbe vonta, hogy „szükséges-e a jelenlegi jogszabályoknál szigorúbban megvédeni az országot”. Azt is terhére róják, hogy a bíróságokra „nem figyelt eléggé”, azok túl sokszor hoztak a kormányoldal számára kedvezőtlen ítéletet. Volt, aki a Budapesti Ügyvédi Kamara körüli zavarokat is említette, ám más forrásunk szerint ezek ürügyek. Répássynak nem azért kell mennie, mert nem volt eléggé „aktivista”, hanem azért, mert Navracsics Tibor embereként tartották számon.

Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár esetében viszont a szakmai koncepció ütközött a miniszterelnökével – mondták lapunknak. A nemzetgazdasági tárca tegnap közleményben jelentette be, hogy távozik Czomba Sándor, valamint Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, Tállai András pedig – mint miniszterhelyettes – a jövőben az adóügyekért is felel.

Czombának hírek szerint azért kell mennie, mert ragaszkodott egy olyan megyei szintű munkaügyi struktúrához, amely a miniszterelnök szerint már nem indokolt. Orbán Viktor szűk körben többször beszélt rosszallóan az államtitkárról, akit egy régi fideszes, Cseresnyés Péter vált az államtitkári székben. Cseresnyés 2002 óta tagja az Országgyűlésnek, korábban volt Nagykanizsa polgármestere is.

A miniszterelnök a tavalyi választás után egyértelművé tette, hogy az államtitkárokat a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójából szeretné verbuválni, hiszen így politikai és frakciófegyelem is köti őket. De akadnak kivételek: Palkovics László felsőoktatási államtitkár éppúgy a versenyszférából érkezett, mint Glattfelder utóda, Lepsényi István. A gazdasági mérnök rövid ideig volt a Magyar Suzuki Rt. vezérigazgatója, majd húsz éven át mostanáig a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott. Orbán Gábor volt államtitkár posztját a jövőben Hornung Ágnes közgazdász tölti be a nemzetgazdasági tárcánál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.