galéria megtekintése

Nyeli a pénzt az M4 Sport, kultúrára talán nem is marad

1 komment


Bednárik Imre

Pénzhiány miatt kétségessé vált az M5 ismeretterjesztő csatorna szeptemberi elindítása, mert az M4 Sport az idén, az olimpia és a futball-Eb évében 17-18 milliárdot emészt fel.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) két csatornán, az M4-en és az M5-ön sugározza majd a ­riói olimpiát, s a terv az volt, hogy az M5 augusztus végén, szeptember elején átalakul ismeretterjesztő-oktatási-kulturális csatornává. A beharangozott terveik szerint az M5 speciálisabb lesz, mint egy átlagos tudományos csatorna, egyebek mellett iskolai tévésávot és nyelvleckéket is sugároz majd, a műsorhoz pedig a közmédia történelmi dokumentumfilmjeit és természetfilmjeit is felhasználják. A Népszabadság információi szerint azonban forrás- és emberhiány miatt kétséges a szeptemberi indulás.

Az állami médiában történt legutóbbi leépítések során csonkolták a kulturális és a tudományos szerkesztőségeket, a műsorok egy jelentős részét pedig külső gyártásba adták ki. Így új tartalmat főként úgy tudnának adni az M5-re, ha azokat is külsős cégektől rendelnék meg. Úgy tudjuk, erre egyelőre nincs megfelelő forrás. Az MTVA tanácstalanságára jellemző, hogy múlt péntek óta nem válaszol arra, mikor tervezi elindítani az M5-öt. Mennyibe kerül az új adó éves működtetése? Meg tudják-e erősíteni azt, hogy pénzügyi nehézségek adódtak az indítással kapcsolatban?

Információink szerint a forráshiány legfontosabb oka, hogy a tavaly elindított M4 Sport csatorna az idén, az olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság évében nagyon sok pénzt emészt fel. Az MTVA idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, amely a 71,1 milliárdos költségvetési támogatásból és a 6,6 milliárdos tervezett kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételből adódik össze. Ennek csaknem negyedét viszi el az idén az M4. Lapunk úgy tudja, hogy az ­MTVA 2016-ban megközelítőleg tízmilliárd forintot fizet ki csak sportesemények – köztük a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett mérkőzések, a Forma–1-es autóverseny, a Bajnokok Ligája – jogdíjaira, s akkor még egy perc műsort sem sugárzott.

 

A csatorna éves fenntartási költsége a szakemberek szerint minimum 5 milliárd forint, amit az idén tovább növel az olimpia és a futball-Eb költsége. Az MTVA az olimpiára és a foci-Eb-re kiküldendő stáb nagyságáról és a közvetítések költségvetési kereteiről eddig nem adott konkrét információt. A brazíliai olimpia előkészületeiről annyit megtudtunk: a tervek között csaknem száz munkatárs kiküldése szerepelt, s az volt az elképzelés, hogy lesz helyszíni tévéstúdiója az állami médiának, de ezt elvetették. A stábot a felére vágták, nem lesz helyszíni stúdió Rióban, hanem az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán lévő stúdiót használják majd. Így az eredetileg 3 milliárdos olimpiai költségvetési tervet 1,5-1,8 milliárdra mérsékelhették.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az biztos, hogy a labdarúgó-Eb idején az M4 Sport rekordnézettséget produkál, ugyanúgy, mint a BL-meccsek idején, és az olimpiát is nagyon sokan kísérik majd figyelemmel. Az M4-en a magyar labdarúgó-bajnokság meccseit általában 150–300 ezren nézik, a BL-mérkőzéseket ennél is többen, de az események nélküli hétköznapokon a csatorna nézettsége mindössze néhány tízezer főre rúg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.