galéria megtekintése

Rendpárti MSZP nincs, nem is lesz

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Nem a Jobbik válasza kell a szocialistáknak – szögezte le Mesterházy Attila annak kapcsán, hogy felmerült: a pártnak is ki kellene alakítania egyfajta rendpárti arculatot a vidéki emberek biztonságigényének megfelelően.

„Olyan, hogy rendpárti MSZP, nincs, nem is lesz” – nyilatkozta a Népszabadságnak az MSZP elnöke. Mesterházy Attila megerősítette: a „rendpártibb karakter” eleve erős kérdőjelekkel merült fel a választmányi ülésen, ennek lecsengését pedig szerinte néhányan félre akarják értelmezni.

Rendpártiságban az MSZP nem fog versengeni a Jobbikkal
Rendpártiságban az MSZP nem fog versengeni a Jobbikkal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mesterházy Attila elmondta, hogy a múlt héten szinte mindegyik egyéni jelölttel külön beszélt a választási tapasztalatokról, ezeket gyűjtötte össze és tette szombaton a választmány elé. Az egyik ilyen vélemény Varga Zoltán volt önkormányzati minisztertől, Békés megyei elnöktől érkezett, aki arról számolt be: a helyiek azon gondolkodnak, miként lehetne rendpártibb karaktert kialakítania az MSZP-nek azután, hogy a Jobbik ezzel az arculattal jelentős tömegeket volt képes megszólítani és elcsábítani a szocialistáktól.

 

Varga Zoltán ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak azt mondta: elkeseredettségéből fakadóan osztotta meg a helyiek véleményét a felsőbb fórumokon. A vidéki Magyarországon láthatóan megerősödött ugyanis az emberek biztonságigénye, s erre az MSZP-nek egyelőre nem voltak megfelelő válaszai.

– Egy szélesebb értelemben vett biztonságigény tapasztalható. Az emberek meg akarják védeni a vagyonukat. Vannak olyan települések, ahol minden második ház üres, minden harmadik lakó özvegy. Ezeknek az embereknek válaszokat kell adnunk. A Jobbik láthatóan megelőzött minket ezen a területen, de rossz, diktatórikus, a csendőrséget újraépítő megoldásokat kínál. Ez számunkra vállalhatatlan, és nem is jelent érdemi megoldást. Azt azonban meg kell tudnunk beszélni, hogy erre a fővárosban és vidéken jelentősen eltérő biztonságigényre a baloldal milyen értékalapú, demokratikus, vállalható és biztos megoldást tud nyújtani – mondta lapunknak Varga Zoltán.

Forrásaink szerint minderre a szombati választmányi ülésen csak kevesen reagáltak – elsősorban inkább a választási eredmény értékeléséhez szóltak hozzá –, de az e témában is felszólalók egyike, Steiner Pál meglehetősen egyértelmű véleménnyel állt elő. Steiner ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: hozzászólásában világossá tette, hogy amennyiben bárki komolyan gondolja, hogy az MSZP-nek ebbe az irányba, a rendpárti szocializmus felé kell elmozdulnia, akkor „ez az egész ügy” nem érdekli a jövőben.

– Ezzel nem ajánlottam fel a pártból való automatikus kilépésemet, de mindenképpen egyértelművé akartam tenni az éles szembenállásomat. Azért kell ilyenkor megkongatni a vészharangot, mert ennek a megoldásnak nem lenne szabad még csak fel sem merülnie. A választmányi ülésen egyébként nem is volt formális többsége ennek a felvetésnek, és remélem, hogy nem is lesz – jelentette ki lapunknak Steiner Pál.

A demokratikus alapelveknek megfelelő megoldásokat keresnek
A demokratikus alapelveknek megfelelő megoldásokat keresnek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Idetartozik, hogy elsősorban a keleti határ menti települések MSZP-s helyi emberei szerint egyre hangsúlyosabb az igény a rend iránt, de ez, teszik hozzá, nem jelenti azt, hogy a Jobbikkal kívánnának versenybe szállni a szocialisták.

Ezt erősítette meg Mesterházy Attila is, aki lapunk kérdésére azt mondta: vannak olyan alapértékek, amelyekhez akkor is ragaszkodni kell, ha azoknak aktuálisan nincs is többségük a magyar választók körében.

– Olyan megoldásokat kell találnunk ebben az ügyben is, amelyek megfelelnek a demokratikus alapelveinknek, s egyúttal választ is adnak a vidéki emberek problémáira. Az nonszensz, hogy az MSZP versengeni akarna a Jobbikkal. Épp most tettük világossá, hogy a szélsőjobboldali pártot nem lehet karanténba tenni, hanem vitatkozni kell vele, rá kell mutatni a sok esetben fasiszta politikája visszásságaira, amely tönkre fogja tenni Magyarországot – fogalmazott az MSZP elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.