Rendőrségi ügy lesz a debreceni lézerblokkolókból

A rendőrséghez fordul a DK debreceni elnöke a helyi polgármesteri hivatal autóiba beszerelt lézerblokkolók használata miatt. A városháza azzal védekezik, hogy az ellenzéki politikus olyan, legálisan forgalomba hozható eszközt próbál illegálisnak beállítani, amelynek használatát jogszabály határozza meg.

– Eljárást kezdeményezek annak kiderítésére, hogy a debreceni önkormányzat gépjárműveibe beépített eszközök alkalmasak-e a rendőrségi sebességmérő elektronika zavarására és blokkolására, s tisztázni kell azt is, hogy a városházi autókba 2,1 millió forintért beszerzett és beépített eszközök közpénzből való megvásárlásával megvalósul-e a hűtlen kezelés cselekménye – közölte Varga Zoltán debreceni önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) városi elnöke.

Mint korábban beszámoltunk róla: a DK politikusa szerint lézerblokkolók vannak a debreceni polgármester és alpolgármesterek által használt hivatali kocsikban, méghozzá ugyanolyanok, amilyet korábban Lázár János használt. A beszerelt lézerblokkolókat látva a törvényességi kérdések mellett – hiszen törvény tiltja a rendőrségi elektronikai eszközök, sebességmérők blokkolását – szerinte további morális kérdések is felvetődnek. Mert – mint fogalmazott – milyen politikai elit az, amely a törvény szándékolt átlépését – legyen az milliárdos korrupció, vagy akár „csak" lézerblokkolók használata – napi gyakorlatként, a Fidesz politikai privilégiumaként, hűbérúri javadalmazásként kezeli?

A képviselő felvetésére a városháza közölte: "Varga Zoltán képviselő úr olyan, Magyarországon legálisan forgalomba hozható eszközt próbál illegálisnak beállítani, amelyet bárki használhat a saját autójában. Ezen eszköz használatának módját jogszabály határozza meg. Azt, hogy a hivatali autókba szerelt eszközöket nem a Varga Zoltán által vélelmezett módon, hanem a jogszabályi kereteknek megfelelően használjuk, az is bizonyítja, hogy 2015-ben 2 db sebesség-túllépés miatti bírságot is kaptunk".

Ám Varga Zoltán nem elégedett meg a polgármesteri hivatal válaszával, mert – mint elmondta – fel kell oldani a nyilvánvalónak látszó adatok, és az érintett vezetők nyilatkozatai között feszülő súlyos ellentmondást, ezért az üggyel kapcsolatosan rendelkezésére álló dokumentumokat átadja a rendőrségnek.

A képviselő tájékozódott a beszerelést végző cég telephelyén is, s megtudta, hogy ott  Laser Interceptor LI néven forgalmaznak 2-3-4 fejes lézerblokkolókat, s valószínűleg ilyenek találhatók a debreceni hivatali autókban is. 

Önkormányzati képviselőként nehezményezte, hogy az autókba beépített készülékek adatlapjába, garancialevelébe, illetve a pontos beazonosításukat segítő bármilyen más dokumentumokba való betekintést a városháza megtagadta tőle, sőt a hivatal megtiltotta, hogy az érintett gépkocsikat megvizsgálják, a beszerelt berendezésekről feljegyzéseket, fotókat készíthessenek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.