Rács mögött a Főtáv-vezér is: 180 milliós hűtlen kezelés a gyanú

Kovács Lajost a cég székházából vitték el a rendőrök. Egy csepeli lakópark távhőrendszerbe való bekötése kapcsán 180 milliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az ügyben gyanúsított a főváros parkolási cégének vezetője is.

Kihallgatták szerdán a Teve utcában, majd őrizetbe is vették a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. vezérigazgatóját, Kovács Lajost - erősítették meg a NOL korábbi információját a BRFK-n. A távfűtő művek vezetőjét a BRFK gazdaságvédelmi osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Főtáv Zrt. vezérigazgatóját a déli órákban vitték el a cég XI. kerületi, Kalotaszeg utcai székházából, majd kihallgatását követően, szerda délután őrizetbe vették.

A nyomozók gyanúja szerint a vezérigazgató vagyonkezelési kötelezettségét megszegte azáltal, hogy a Főtáv Zrt. számára előnytelen szerződést kötött egy csepeli lakópark fűtési-hűtési rendszerével kapcsolatban, mellyel különösen nagy vagyoni hátrányt okozott, melynek értéke meghaladja a 180 millió forintot.

Az esetről még májusban számolt be a Hír Tv Célpont című műsora, eszerint a Csepelen épült Rákóczi Liget lakópark eredetileg gázfűtésesnek tervezett lakásait bekötötte a távfűtő művek a hálózatába. A kivitelező csúszásban volt, amikor a Főtáv a segítségére sietett, és elvégezte a munkát a fűtési rendszer kiépítésével eredetileg megbízott magáncég helyett. A gyanú szerint ez az ügylet a Főtávnak gazdaságilag hátrányos volt.

A BRFK még május végén rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen egy magánszemély feljelentésére, aki szerint a Főtáv jogsértően vett részt a csepeli lakópark hűtő-fűtő rendszerének kiépítésében.

Az ügy kapcsán meggyanúsították és kihallgatták Gyarmati Zoltánt, aki a csepeli lakópark építésekor a beruházás vezetője volt - a beruházó Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. vezérigazgatójaként - , és a gyanú szerint közreműködött az előnytelen szerződés megkötésében. (Gyarmati 2007 óta a főváros teherautóknak behajtási engedélyt kiadó és parkolással foglalkozó cége, a Parking Kft. vezetője is.) Gyarmati az eljárás során szabadlábon védekezhet, a gyanúsítással szemben panasszal élt, kihallgatása során vallomást tett.

A Főtáv óbudai központja
A távhő óbudai forrása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.