galéria megtekintése

Nem nyomoznak tovább a belvárosi ingatlanok furcsa történetében

33 komment


Fekete Gy. Attila

Nem történt bűncselekmény a Juhász Péter V. kerületi önkormányzati képviselő és vagy egy tucat más feljelentő által kifogásolt belvárosi ingatlaneladásokkal összefüggésben, ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettesek ellen indított nyomozását.

Azaz büntetőjogilag semmi kivetni való nincs abban, hogy a bérlő által kedvezményesen 52 millió forintért megvásárolt (amúgy anno az önkormányzat által 74, a rendőrség szakértője által 67 milliósra értékelt) ingatlant egy évvel később a vevő 102 millióért adta tovább.

Juhász Péter tett először feljelentést
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Juhász Péter, majd hozzá csatlakozva még több mint egy tucatnyian azért tettek feljelentést hűtlen kezelés gyanújával a rendőrségen, mert úgy vélték, súlyos szabálytalanságok, sőt, törvénysértések történhettek egyes belvárosi ingatlanok értékesítésekor.

 

Juhász 2014 december 29-én tett feljelentése szerint a Belváros-Lipótvárosi ingatlanvagyon értékesítése során 2007-zől napjainkig az egymást követő önkormányzatok jogsértő gyakorlatot folytattak, amivel összességében és egyes elemeit tekintve is jelentős vagyoni hátrányt okoztak a kerületnek. Egyebek között nem készültek megfelelő költségvetésit tervek az ingatlangazdálkodásra, az egyes ingatlanokat az értékbecslők alulértékelték, a bérlői jogokat vételi jogként és nem elővásárlási jogokért értékelte az Önkormányzat, a vevők nem fizették meg az áfát, és az értékesítéskor nem vizsgálták, hogy a vevőnek vannak-e köztartozásai.

A rendőrség nem akart nyomozni az ügyben, amit sokan a feljelentés megtételét követően annak tudtak be, hogy a feljelentők szerint 2007 óta tartó törvénysértő gyakorlat idején négy évig Rogán Antal volt a kerület polgármestere. De hiába utasította el bűncselekmény hiányára hivatkozva a rendőrség Juhász feljelentését, a Fővárosi Főügyészség a tényállás tisztázása érdekében a nyomozás elrendelésére utasította az NNI.

Húsz hónap telt el az óta, és az NNI mintegy 2,5 millió forint bűnügyi költséget felhalmozva bebizonyította, hogy a kerület érintet vezetései nem követtel el hűtlen kezelést, és az általuk megbízott értékbecslők sem alul, sokkal inkább felülértékelték az eladásra kijelölt önkormányzati ingatlanokat. Ami viszont fogalmilag kizárja, hogy bárki is a kerület vezetősében hűtlen kezelést követet volna el – szögezi le határozatában a nyomozóhatóság.

Az NNI által felkért igazságügyi szakértő szerint legalábbis egy kivételével mind kevesebbet ért, mint amennyire az önkormányzatnak dolgozó ingatlanszakértők értékelték. Az önkormányzat által felértékeltetett Károly körút 26 alatti házban lévő ingatlant, amely körül a legnagyobb botrány kereskedett ki, miután kiderült, hogy azt cégein keresztül Portik Tamás egykori állítólagos élettársa szerezte meg, az önkormányzat anno 74,8 millióra, az NNI szakértője 67,3 millióra értékelte. Végül a bérlőt megillető 30 százalékos kedvezménnyel, 52 millióért adták el. Egy évvel később az új tulajdonosnak sajtóértesülések szerint 102 milliót adtak érte.

A Belváros, ahol a nyomozás mindent a legnagyobb rendben talált
Fotó: H. Szabó Sándor

Jogszabálysértés nem történt. Mind az önkormányzati ingatlanok értékesítéséről szóló rendelet megalkotásakor, mind annak valamennyi módosításakor viták voltak a képviselőtestületben. Ezek egyke sem érintette azonban azokat a részeket, amelyek a bérlőket megillető kedvezményeket és jogokat szabályozták.

Belváros-Lipótváros álláspontja egyértelmű – derült ki a rendőrség nyomozást megszüntető határozatából. A 30 százalékos kedvezmény az ingatlant illeti meg és nem a bérlőt. Hiszen a bérleti díjakat is az egyes ingatlanokra szabják és nem aszerint állapítják meg, hogy éppen ki akarja bérbe venni azokat.

Cáfolta a rendőrség nyomozása Juhász feljelentésének azon állításait, melyek szerint az önkormányzat az ingatlanok értékbecslésével arra nem jogosult, nem felkészült cégeket bízott meg. A rendőrség szerint mindkét cég rendelkezett a szükséges engedélyekkel.

Az önkormányzattól beszerzett iratok és az érintettek vallomásai alapján legalább 30 embert kellett volna az ismeretlen tetteseknek befolyásolniuk ahhoz, hogy a Juhász által vázolt bűnszervezet létrejöjjön. A rendőrség szerint ilyen azonban nem volt. A nyomozás azt állapította meg, hogy az ingatlanok eladása a hatályos jogszabályoknak megfelelően, azok következetes betartásával történtek meg.

A döntés ellen a feljelentők nem élhetnek panasszal, mivel nem sértettjei az ügynek. Panaszjoga egyedül az önkormányzatnak volna, de ők miért is panaszolnának meg egy számukra kedvező döntést?

Így most a labda a Fővárosi Főügyészség térfelén pattog. Egyesül a vádhatóságnak van joga és lehetősége – ha a nyomozást hiányosnak tartja, vagy úgy ítéli meg, hogy a feltárt tényekből a nyomozók téves következtetéseket vontak le – a további nyomozásra kötelezni vagy éppen határozata visszavonására és új határozat kiadására kötelezni a rendőrséget. Esetleg saját hatáskörbe is vonhatja az ügyet és elvégezheti még a hiányzó nyomozati cselekményeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.