galéria megtekintése

A Facebookon toborozzák a magyar határvadászokat

2 komment


Fekete Gy. Attila

Szeptember elsején indul a rendőrség toborzó akciója. A kormány augusztus 10-i  nyilvánosan nem indokolt döntése értelmében a testületnek háromezerrel kell növelnie a határvadászok létszámát.

A Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: az elmúlt hetekben a balkáni országok sorra erősítették meg határőrizetüket a növekvő migrációs nyomásra tekintettel. Ausztria és Szerbia is bevonta a határvédelmi munkába a hadsereget. Románia is kénytelen volt megerősíteni déli határának védelmét az embercsempészek aktivizálódása miatt. Líbiából – tette hozzá – egymillió migráns készül útnak indulni az elkövetkező hónapokban Európába. Törökországban hárommillió menekült várakozik, és mint a főkapitány fogalmazott, az Unió és Törökország között, a helyzet rendezésére létrejött megállapodás finoman szólva is képlékeny. Mindezek, valamint a kormány elé került különböző titkosszolgálati jelentések a migrációs nyomás növekedését és az embercsempészek aktivitásának fokozódását vetítik előre.

Határsértőket őriznek a Készenléti Rendőrség munkatársai Mórahalomnál. Tartanak a közbiztonsági deficittől
Határsértőket őriznek a Készenléti Rendőrség munkatársai Mórahalomnál. Tartanak a közbiztonsági deficittől
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

– Épp azért kell háromezer új rendőrt felvenni és határvadásszá kiképezni, hogy úgy lehessen csökkenteni a már hónapok óta a határon állomásozó egységek leterheltségét, úgy lehessen növekvő migrációs nyomás esetén megerősíteni a határvédelmet, hogy közben az országban sehol ne keletkezzen közbiztonsági deficit. Azaz, mindenütt legyen legalább annyi rendőr, mint korábban, és a lakosság szubjektív biztonsági érzete ne csökkenjen – fogalmazott Papp.

 

Szeptember elsejétől a rendőrség minden lehetséges helyen, és fórumon megkezdi a maga toborzó kampányát. A munkaügyi központok is felhívják majd a munkanélküli férfiak figyelmét a rendőrré válásra kínálkozó új lehetőségre, ahogy a közmunkásokét is – mondta Papp, sietve hozzátéve, hogy nem akarják rendőri pályára kényszeríteni a közmunkásokat, csak a lehetőséget ismertetik majd velük. Mindemellett a Facebookon és a Twitteren is toboroznak. „Ez nem verseny" – szögezte le Papp lapunk kérdésére, miszerint toborzó kampányba kezdett a honvédség és a büntetés-végrehajtás; utóbbinak közel 2500 új munkatársat kell felvennie egy éven belül. A főkapitány szerint azonban a három testület más-más típusú embereket keres, így ő ne tart attól, hogy a toborzások során egymás elöl happolják majd el az embereket.

A jelentkezőknek előbb egy két hónapos tanfolyamon kell részt venniük. Ha a végén sikeres záróvizsgát tesznek, bekerülnek a rendőrség állományába bruttó 150 ezres fizetéssel. Majd újabb négy hónap s sikeres záróvizsga után járőrtársként – Papp szerint teljes értékű rendőrként – szolgálatba állhatnak. ez után már – a különböző béren kívüli juttatásokkal együtt – 220 ezer forint körüli fizetést kaphatnak.

Később aztán tovább „modulok" teljesítésével szerezhetik majd majd mindazokat az ismereteket, amelyekre a rendőr szakközépiskolásokat most két éves tanrendben oktatják. Arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni a főkapitány, hogy ebben a szakaszos képzési rendben mikor fejezhetik majd be a határvadászok a rendőri képzésüket. Csak annyit mondott, hogy az a helyzettől függ, azaz, hogy a migráció mennyire terheli le az állományt a határon.

Legkorábban tehát – a közmédiában megjelentettek ellentétben – nem novemberben, hanem csak jövő májusban léphetnek szolgálatba az első frissen toborzott rendőrök a határon. Akkor már fegyvert és más törvényes kényszerítő eszközt alkalmazhatnák. A képzésüket szakaszosan, csoportonként szervezik meg; amint sikerül összetoborozni annyi új rendőrt, ahányan egy csoport megindításához kellene, azonnal kezdődik az oktatás.

Az új rendőrök felszerelése (fegyver, ruha, rádió) és az új határvadász századok bevetéséhez szükséges gépkocsik beszerzése várhatóan tízmilliárdos nagyságrendű költségezési támogatást igényel majd. Pontos összeget azonban majd csak a részletes terek elkészítése után tudnak mondani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.