galéria megtekintése

Rendőrök fékezték meg a kiskunhalasi migránslázadást

Ki akartak törni a menedékkérők szerdán a kiskunhalasi őrzött szállásról, mert nem akarnak visszamenni Görögországba.

Kiskunhalason a rendőrség szerda délután nagy erőkkel megakadályozta, hogy mintegy 300 menedékkérő, akiket egy volt laktanyában tartanak őrizetben, kitörjön, és gyalog Budapestre induljon.

A táborban közel 500 férfit tartanak őrizetben. Kedden petíciót írtak, amelyben azt kérik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól, hogy nyitott menekültszállásra helyezzék át őket, illetve ne toloncolják vissza Görögországba. Szerda déltől délután 4 óráig feszült volt a helyzet. Hangadók tüzelték a menedékkérelmük elbírálására váró migránsokat. Éhségsztrájkkal fenyegetőztek, illetve azt skandálták: Freedom! (Szabadság!). A BÁH képviselője átvette tőlük a petíciót, és mivel nem tudtak kitörni a többszörös kerítéssel körbevett épületből, fokozatosan lecsillapodtak.

A petíció tartalmát és a lázongás okát Kovács Tímeától, a Magyar Helsinki Bizottság meghatalmazott ügyvédjétől tudtuk meg, aki kedden a helyszínen tájékozódott.

 

A kiskunhalasi őrzött szálláson többségében olyan migránsokat (kivétel nélkül férfiakat) tartanak őrizetben, akiket korábban Görögországban már regisztráltak. Erre hivatkozva a magyar hatóságok a dublini szerződés értelmében vissza akarják őket küldeni Görögországba.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A magyar menedékjog iránti kérelmüket ezért felfüggesztik, és értesítik a görög hatóságokat. Azok többnyire nem is válaszolnak, ám ez is annak elismerését jelenti, hogy náluk kértek először menedékjogot ezek az emberek. Azért nem akarnak visszamenni Görögországba, mert tapasztalataik szerint nagyon rosszak ott a körülmények, és attól is félnek, hogy onnan meg Törökországba zsuppolják vissza őket.

A kiskunhalasi lázongók másik része viszont olyan, akit először Magyarországon regisztráltak, de már Németországból, Franciaországból, Ausztriából, Angliából toloncoltak őket ide vissza. Nem igaz tehát, hogy Magyarország nem vesz vissza migránsokat – vissza kell venni, és vissza is veszik mindazokat, akiket Magyarországon regisztráltak először menedékkérőként. Még olyanok is vannak a halasi őrzött szálláson, akiket Olaszországban regisztráltak először – nem tudni, hogyan kerültek onnan Kiskunhalasra –, csak annyit, hogy a magyar hatóságok őket meg az olasz hatóságoknak akarják visszaadni.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Az uniós tagállamok között megindult a menekültek ide-oda tologatása a formailag még érvényben lévő dublini szerződés alapján – ez áll a halasi migránslázadás hátterében. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.