Rendőri védelmet kaptak a magyarországi templomok

Az iszlamisták által elkövetett franciaországi papgyilkosság hatására a kormány rendőri védelem alá helyezte a magyarországi templomokat – adta hírül az Index.

A Belügyminisztérium a polgárok biztonságérzetének javításának szándékával magyarázta a döntést,  amely szerint a misék, istentiszteletek és más vallási szertartások idején azok helyszíneinek a környékén fokozott rendőri jelenlét lesz. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyik templomához a múlt héten már ki is mentek a rendőrök, anélkül, hogy erről az egyházat értesítették volna. Emiatt az egyház vezetője, Iványi Gábor Pintér Sándor belügyminiszternek és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének írt egy kritikus hangú levelet.)

Egyelőre az nem világos, hogy a rendőrség mit vagy kiket fog ellenőrizni a templomok környékén. Igazoltatják-e a szertartásokra tartókat, s ha igen, kiket és milyen szempontok szerint ellenőriznek majd? Aligha vált ki kedvező visszhangot, ha a járőrök ránézésre próbálják eldönteni, hogy ki gyanús és ki nem az. Nem véletlen, hogy egyelőre a rendőrség sem tudott választ adni arra a kérdésre, pontosan mi lesz a járőrök feladata. A belügyi tárca is csak annyit közölt, hogy a rendőrség a napi járőrszolgálat részeként látja el új feladatát, és az egyenruhások nem mennek be a templomokba.

Rendőrök a Batthyány téri templom előtt. Ez még nem az új intézkedés következménye: világháborús bomba miatt h
Rendőrök a Batthyány téri templom előtt. Ez még nem az új intézkedés következménye: világháborús bomba miatt h
Lakatos Péter / MTI

A Belügyminisztérium illetékesét eddig nem sikerült elérni. Így nem tudtuk megkérdezni, hogy – miután a Párizsban tavaly novemberben százharminc áldozatot követelő terrortámadás-sorozat célpontjai szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari létesítmények voltak –, tervezi-e a kormány és a rendőrség ezek fokozott védelmét is.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány az október 2-i népszavazás előtt mindent megtesz azért, hogy félelmet gerjesszen, hátha az emberek legalább félelmükben elmennek majd a referendumra. Az ellenzéki párt úgy véli, a rendőrség bevetése is ezt a cél szolgálja, miközben a kormány konkrét fenyegetésről nem számolt be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.