Rendőrautó kísérte a tankönyvszállítmányt

Úgy látszott, nyugvópontra került az ügy, de mégsem: az állam nem tett le arról, hogy elvegye Iványi Gábor egyházától a felsődobszai iskolát. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak írt levelében Iványi megismételte, hogy súlyosan törvénysértőnek tartja a próbálkozást.

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) 2011-ben kötött megállapodást a Borsod-Abaúj-Zemplén megye Felsődobsza és három közeli település önkormányzatával. A MET vállalta, hogy óvodától az érettségiig, illetve a szakképzések befejezéséig folyamatosan biztosítja a közoktatást a felsődobszai intézményben.

Luterán András, Felsődobsza fideszes polgármestere ez év elején – Iványi szerint valótlan indokkal, az „együttműködés hiányára" hivatkozva – felmondta a közoktatási megállapodást. A jogsértőnek tartott intézkedés miatt a MET pert indított. Néhány hete jött a hír, hogy a felsődobszai önkormányzat a KLIK-kel karöltve birtokba kívánja venni az iskolát.

A kísérlet meghiúsult. Elmaradt a hatalmi birtokbavétel – számolt be lapunk a történtekről. Iványi Gábor a helyszínen szervezett családi napon olvasta fel a megyei kormányhivatal nagy tapssal fogadott döntését: működési engedélyt kaptak a következő tanévre is.

Iványi Gábor bejelenti, hogy megkapták a működélsi engedélyt
Kácsor Zsolt / Népszabadság

Ennek ellenére a KLIK időközben úgynevezett megállapodás-tervezetet küldött a MET-nek a felsődobszai iskola átadásáról, kérve a testvérközösséget, hogy augusztus 28-ig aláírva küldje vissza a dokumentumot. Az előzmények alapján könnyű kitalálni: a MET erre nem hajlandó. Válaszlevelében Iványi Gábor – nem először, és valószínűleg nem utoljára – hangsúlyozta, hogy a törvények értelmében a közoktatási megállapodás felmondására sem a felsődobszai önkormányzat, sem a KLIK nem jogosult. Az iskolát nem vehetik el, a MET-nek pedig nincs szándékában átadni a fenntartói jogokat.

Iványi Gábor elmondása szerint a felsődobszai intézménybe mintegy 170, óvodásokkal együtt 270 gyerek jár: túlnyomó többségük rendkívül szegény, jórészt roma családból való. Az iskola – az étkeztetéstől kezdve a ruhaosztásig – szociális feladatokat is ellát, felzárkóztató képzéseket tart felnőttek számára.

„Nem akarok állandó üldözési mániában élni" – indokolja Iványi Gábor, miért nem szeretne találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mi állhat az iskola elleni támadások hátterében. De... A MET ellehetetlenítésére irányuló kormányzati törekvések ismeretében könnyen lehet, hogy nem pusztán a polgármester egyéni akciójáról van szó.

Iványi közlése szerint a KLIK egyik főosztályvezetőjétől már megkapták, hogy amennyiben nem adják át önként a felsődobszai iskolát, az állam az összes többi MET-es iskola elvételét is fontolóra veheti. (A MET több mint húsz óvodában és iskolában 3500 gyerekről gondoskodik.)

Kérdésünkre, hogy a hercehurca miatt veszélybe kerülhet-e a tanévkezdés, Iványi Gábor kijelentette: állandó veszélyben van minden, nemcsak az oktatás, hanem az egész ország. Egészen biztosat tehát nem lehet mondani, a jelek szerint azonban a felsődobszai iskolában szeptember elején az eddig megszokott rend szerint elkezdődik az oktatás.

Kissé megkésve, de Felsődobszára csütörtökön rendőri felvezetéssel megérkeztek a tankönyvek is. Ezt szó szerint kell érteni: egy szikszói rendőrtiszt biztosította a szállítmányt. „Én ilyet még nem láttam" – jegyezte meg Iványi Gábor.

Szerettük volna megszólaltatni Luterán András polgármestert is, aki a telefonban röviden ennyit mondott: „külföldön vagyok, hétfőn leszek elérhető". Egyébiránt azon a napon lesz a tanévnyitó, ahova Iványi Gábor elmondása szerint a polgármestert is meghívták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.