Rendezett családi hátterű rablók

Családi hátterük rendezett. Lakcímük ellenőrizhető. Jelenleg mindhárman tanulók. És előre kitervelten, szándékegységben, rövid idő alatt több sértett sérelmére élet és testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett rablás gyanúsítottjai. Letartóztatásuk nem indokolt. Hazamehettek.
A három barátnak, Cs. Bélának, K. Dánielnek és M. Márknak pénzre volt szüksége, és úgy gondolták, rablással tehetnek szert a legkönnyebben egy kis elverni valóra. Június 6-án pénteken, Budafokon találkoztak, majd K. kocsiján átautóztak a XI. kerületbe, ahol átöltöztek. Mindenki vitt magával váltóruhát, munkaruhát a rabláshoz: kapucnis felsőt és sálat az arca eltakarásához.

Öltözködés közben megbeszélték, hogy ki hogyan helyezkedik majd, ha akcióba lépnek, ki mit mond és tesz majd a nagyobb hatás kedvéért. Rablónak öltözve már gyalogosan indultak zsákmányszerző portyára.

Nem kellett sokat talpalniuk. Nem messze attól a helytől, ahol leparkoltak, a Hamzsabégi úti kutyasétáltató közelében egy padon két lány ült és egy fiú. Beszélgettek. A három jó barát körbevette őket és fenyegetőzni kezdtek. Azt mondták, „kénytelenek lesznek elővenni a késeiket, ha nem adják át önként az értékeiket".

A vallomásuk szerint a fenyegetéstől magukat közvetlen életveszélyben érző sértettek engedelmeskedtek. A barátok néhány perc alatt összesen 78 ezer forint készpénzzel és egy mobiltelefonnal gazdagodtak. (A mobilt egyikük vallomása szerit a Keleti pályaudvaron eladták „egy ismeretlen arab személynek".)

Felajzotta őket a siker, ezért az első támadás helyszínétől alig 200 méterre újra lecsaptak. Három srácot néztek ki maguknak. Leszólították őket, hogy nem tudnának-e adni pár szál cigarettát, közben az előre megbeszéltek szerint közrefonták őket, majd rájuk kiabáltak, hogy pakolják ki a zsebeiket, különben „meg lesznek szurkálva".

A három fiú futásnak eredet, a rablók meg utánuk, de csak a menekülők egyikét sikerült utolérniük. Összerúgták a bokáit és a fiú elesett. Közrefogták és megrugdosták, majd elvették a pénztárcáját és a telefonját.

Mindkét megtámadott társaság feljelentést tett. A délelőtti eligazításon minden XI. kerületi járőr megkapta a háromfős késsel fenyegetődző rablóbanda személyleírását. Köztük az a két rendőr is, akik egy polgárőrrel közösen járőrözve a személyleírások alapján azonosították és elfogták őket. Ugyanazok a kapucnis felsők és az arcuk eltakarására való sálak voltak rajtuk, mint amelyekben a rablótámadásokat elkövették. Egyiküknél valamiféle „kábítószer-gyanús" anyagot is találtak.

Bevitték őket a rendőrségre, ám csak Cs. Béla tett vallomást. A többiek nem voltak hajlandók válaszolni a rendőrök kérdéseire, s panaszt jelentettek be a gyanúsítással szemben. Nem kifogásolták ugyanakkor a náluk tartott házkutatást és annak módját sem.

A rendőrség a bűncselekmény súlyosságára tekintettel (öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekményről van szó) kérte az ügyészséget, indítványozza a gyanúsítottak előzetesbe helyezését. Az ügyészség ezt meg is tette, a bíróság azonban elégségesnek tartotta a házi őrizet elrendelését. A három jó barátnak lábperecet kell viselniük, ha erre az esetükben a technikai lehetőség adott, addig pedig a rendőrségnek kell ellenőriznie, hogy betartják-e a házi őrizetre vonatkozó előírásokat.

A bíróság lapunk kérdésére írásban adott válaszában az áll, valamennyi gyanúsított magára nézve is terhelő, beismerő vallomást tett. A sértettek kihallgatása is megtörtént ár, így a bíró szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a rabló trió tagjai megkísérelnék befolyásolni, vagy megfélemlíteni a tanúkat (esetünkben az általuk kirabolt fiatalokat).

A bíró ugyanakkor a gyanúsítottak rendezett családi körülményei, ellenőrizhető lakcíme és tanulói jogviszonyuk ellenére, a bűncselekmény súlyossága és a kiszabható büntetés nagysága miatt azt nem tartotta kizártnak, hogy a fiatal rablók megszökjenek, vagy elrejtőzzenek a hatóságok elől. Sőt, mivel a rablásokat rövid időn belül követték el, a bűnismétlés lehetőségével is számolni lehet – a házi őrizetet elrendelő döntés szerint.

Világos. Rabolni, lehet, hogy rabolnának, de biztosan nem bántanák azokat, akiket egyszer már megtámadtak, megfenyegettek és kiraboltak.

Információink szerint a Fővárosi Főügyészség nem osztja az első fokú bíróság álláspontját és megfellebbezte a házi őrizetet elrendelő döntést.

A Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője lapunknak küldött válaszlevelében rámutatott: a bíróságnak mindig azt a kényszerintézkedést kell alkalmaznia, amellyel még az eljárás sikere biztosítható. Az előzetes letartóztatás elrendelésére csak akkor kerülhet sor, ha az elkerülhetetlenül szükséges.

Ilyen volt – legalábbis a bíróság döntése szerint – annak az állítólag hajléktalan nőnek az esete, aki a Kossuth téren trágár szavakkal illette, és többször leköpte Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Ő nem rabolt ki senkit, nem fenyegetett késeléssel meg senkit. De nem is voltak rendezettek a családi körülményei, így pedig fennállt a veszélye, hogy eltűnik, és ezzel meghiúsítja az eljárást.

A jogkövető polgárnak tehát nem árt tudni: ha van lakása, munkahelye, rendezett körülmények között él, akár kést is ragadhat, nem rakják előzetesbe. De ha mindezek nincsenek meg neki, ne is köpködjön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.