"Rendet kell tenni az iskolákban is, amíg nem késő"

„Rendet kellett, rendet kell tenni az életünkben, amíg nem késő. Az iskoláinkban is" – ezt hangoztatta a házelnök a szigetszentmiklósi új általános iskola és zeneiskola átadásán. A lakosság 2010-ben szerinte jól döntött, így az ország szekere nem rohant bele a közelgő szakadékba.

Ép testben ép lélekre, és mindehhez az arányosság és a harmónia érzékére van szükség egy mindinkább aránytalanságokkal és hangzavarral küzdő világban. A harmónia képességéhez pedig leginkább a zene vezet –  mondta Kövér László házelnök vasárnap a szigetszentmiklósi új általános iskola és zeneiskola ünnepélyes átadásán.

Olyan lesz a jövő, mint amilyen ma az iskola – idézte a mondást az Országgyűlés elnöke. Ha Magyarország és Szigetszentmiklós jövője olyan lesz, mint a ma átadandó iskola, az szerinte azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban mindannyian eredményesen dolgoztunk.

Az ünnepélyes pillanatban sem szabad feledni, hogy "hamarabb felépíthetünk egy ilyen épületet, gyorsabban láthatjuk nagy teljesítményű számítógépekkel, mint hogy abból iskola lenne. Iskolát ugyanis a tanárok és diákok által alkotott közösség teremt" - fejtette ki az Országgyűlés elnöke.

Kövér  szólt arról is, hogy 2010-ben a választópolgárok úgy döntöttek, "a dolgok nem mehetnek úgy tovább, ahogy és amilyen irányba haladtak, mert ha nem fordítunk az ország szekerének rúdján, akkor az a már nagyon közeli szakadékban köt ki".

Hozzátette: igaz volt ez az élet minden területére, a gazdaság és a pénzügyek akkori állása mellett az önkormányzatokra, az egészségügyre, a közbiztonságra, a honvédelemre, a nemzetpolitikára és az oktatásügy minden szintjére és ágazatára. Úgy fogalmazott: mindez nem csak anyagi vonatkozásban volt igaz, hanem szellemi, erkölcsi tekintetben is.

"A dolgok a fejük tetejére álltak, kezdték elveszíteni eredeti értelmüket, kifordulni önmagukból, elveszíteni céljukat" – mondta. Az iskolákban elharapózó erőszak, a tanároknak és magának az iskolának mint intézménynek a tekintélyvesztése, a diákok, pedagógusok és szülők között lassan-lassan hallgatólagosan kialakuló teljesítményminimalizáló konszenzus riasztó tünetei voltak mindennek – mondta Kövér László, aki aláhúzta: "rendet kellett, rendet kell tenni az életünkben, amíg nem késő. Az iskoláinkban is".

Mint mondta, ehhez kezdett hozzá a kormány négy esztendeje, és ennek folytatására kaptak felhatalmazást április 6-án.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.