galéria megtekintése

Rémálom az Álomvölgyben: luxuslakópark épülhet a védett területre

3 komment


Hargitai Miklós

Feljelentést tesz az LMP a budakeszi Álomvölgyben tapasztalt természetkárosítás miatt. A védett területen, ahol egy luxuslakópark építését tervezik, védett növények sokaságát ásták ki a földből ismeretlenek, ami a virágzási időszakban az érintett példányok többségének pusztulásával jár majd.

- Kevés főváros dicsekedhet azzal, hogy vonzáskörzetében páratlan természeti értékek találhatóak. Budapest ezen kivételesek közé tartozik, vagy legalábbis tartozott eddig. Úgy tűnik, hogy a Fidesz környezetpolitikája és a természetvédelemért felelős hatóságokat lefokozó intézkedései megtették a magukét. Hétről hétre újabb ügy kerül világosságra, ahol nyilvánvaló a közérdek beáldozása, a természet károsítása egyesek meggazdagodása érdekében – írja közleményében a zöldpárt. A szöveg szerint két beruházó már több éve azon ügyeskedik, hogy a Budakeszi Farkashegyi repülőtér mögött megbúvó több mint 30 hektáros területen luxus lakóparkot építsen, és ebbe az sem zavarja őket, hogy ez a külterületi gyep számos védett növény- és állatfajnak ad otthont és az EU közösségi jelentőségű Natura 2000 hálózatának részét képezi.

Február végén még arról számoltak be az LMP szakértői, hogy a beruházók az önkormányzattal területrendezési szerződést kívánnak kötni (azért, hogy 200 millió forint fejében változtassák meg a terület besorolását és így engedélyezzék a beépítését). A képviselő-testület szerencsére elnapolta a döntést, és hatásvizsgálatot sürget. Többek között annak kellene kiderülnie a vizsgálatból, hogy mennyivel növekszik az átminősítés után az ingatlan értéke (egyes szakértők 800 millió forintra teszik az értéknövekményt, vagyis a beruházók tisztán 600 millió forintot nyernének a besorolás megváltoztatásával), és mekkora természetvédelmi kár keletkezne az építkezés miatt.

Az elmúlt napokban a területen járó természetjárók ugyanakkor felmérhetetlen pusztulásról tettek bejelentést: a védett növényfajok, a tavasszal nyíló virágok (pl. fekete kökörcsin, piros változatú kökörcsin, tavaszi hérics) nagy részét kiásták és eltüntették a területről.

 

Az LMP tájékoztatást kért az illetékes kormányhivataltól, valamint a nemzeti parktól, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a természetkárosítás okozóinak kiderítése és felelősségre vonása érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.