galéria megtekintése

Reklámadó: Orbán ütheti rá a pecsétet az egyezségre

Orbán Viktor február végén Thomas Rabéval, a Bertelsmann-csoport vezetőjével tárgyal a reklámadóról. Ekkor születhet meg a megállapodás az adó csökkentéséről, cserébe az RTL visszavonja az Euró­pai Bizottsághoz benyújtott panaszát. Információink szerint az RTL a megállapodásért cserébe nem hajlandó mérsékelni híradójának kormánykritikus hangnemét.

A kormányban még tárgyalnak a reklámadó átalakításáról, de az a legvalószínűbb, hogy az adó mértéke valóban 5,3 százalékos lesz. Kedden a nemzetgazdasági tárcánál rendezett háttérbeszélgetésen a reklámadóra, illetve a kormány és az RTL-csoport megállapodására vonatkozó kérdést a jelen lévő vezetők határozottan hárították.

Orbán ütheti rá a pecsétet az RTL-lel való egyezségre
Orbán február végén tárgyal
Teknős Miklós / Népszabadság

Csak annyit mondtak, hogy az Európai Bizottság nem szeretne sávosítást, amennyiben a kormány esetleg mentesíteni szeretné a kis médiacégeket a reklámadó megfizetése alól, szembe kellene menetelnie Brüsszellel. Egyes hírek szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy a reklámadó esetleg kétkulcsos lesz, az alsó kulcs mértéke pedig nulla. Viszont azt a háttérbeszélgetésen részt vevők hangsúlyozták, hogy nincs még végleges változat. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport múlt heti ülése után szintén ezt érzékeltette.

 

Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kedden határozottan állította: „reklámadó lesz, az a kérdés, hogy mennyit fognak fizetni a cégek". Lázár János elmondta azt is, hogy a miniszterelnök és a frakció felhatalmazása alapján a feladata az, hogy az Európai Bizottság által reklámadóügyben indított, Magyarországot várhatóan elmarasztaló eljárások megelőzése érdekében tárgyaljon a reklámadó-fizetésre kötelezettekkel, közöttük az RTL Klub tulajdonosával, a Ber­telsmann-csoporttal.

Konkrétumokról a műsorban nem beszélt, mivel feb­ruár 24-én fogadja a csoport első emberét Orbán Viktor miniszterelnök. Tájékoztatása szerint a Miniszterelnökségnek és a Bertelsmann-csoportnak kész javaslata van a csoportot vezető elnök és a miniszterelnök számára. A tárgyalások lassan befejeződnek – tette hozzá.

A reklámadó tervezett szétterítése viszont a közepes és kisebb médiavállalkozásoknak, közterületi plakátcégeknek nagyon komoly tehernövekedést jelentene.

Lapunk információi szerint az RTL részéről úgy készülnek, hogy a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen üthetik rá a pecsétet a megállapodásra. Az RTL-csoport a reklámadó csökkentéséért cserébe visszavonja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát.

Úgy tudjuk, a nemzetközi médiacég a megállapodásért cserébe nem hajlandó mérsékelni az RTL Klub Híradójának kormánykritikus hangnemét. Távozhat azonban posztjáról Dirk Gerkens, az RTL Klub jelenlegi vezérigazgatója. Andreas Rudas, az RTL-csoport régiós alelnöke február eleje óta Magyarországra „koncentrál", információink szerint a vezérigazgatói posztra Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az egyik esélyes ­jelölt.

Még nem dőlt el, bojkottálják-e a Simicska-tévét

Rendkívüli felmondással távozott a Hír TV-től a hírcsatorna óriásplakátokon, hirdetőoszlopokon is országszerte látható arca, Kovács Andrea – közölte a PestiSracok.hu. A műsorvezető a portálnak megerősítette a hírt, de csak annyit mondott, hogy számára vállalhatatlan a Simicska Lajos nyilatkozata után bekövetkezett múlt pénteki fordulat. Az Index úgy értesült, megy egy másik ismert műsorvezető, Szabó Anett is. A PestiSracok.hu úgy tudja, a Hír TV ismert műsorvezetői közül többen is benyújtották már a felmondásukat, vagy fontolgatják azt. Ugyanakkor meglehetősen nehéz helyzetben vannak, hiszen a médiában szokásos szerződéses megkötés miatt fél évig, néhányan pedig 18 hónapig nem vállalhatnak máshol munkát. Kivéve, ha fennállnak a rendkívüli felmondás feltételei.

Lapunkat kormányközeli források úgy tájékoztatták, a kormányoldalon még nem dőlt el, hogy bojkottálják-e a Simicska-televíziót a kormánytagok, illetve a fideszes vezető politikusok. Az viszont bizonyosnak látszik, hogy a kormányzati oldalon arra számítanak, nyárig eldől, hogy meg tud-e maradni a Hír TV Simicska-tulajdonban.

A Magyar Nemzetből lapunknak megerősítették: a Liszkay Gáborékkal lemondott főszerkesztő-helyettes, Szerető Szabolcs döntése nem biztos, hogy végleges. A hírek azért is terjedtek el arról, hogy megváltoztatva döntését, végül mégis visszatérhet a laphoz, mert vasárnap nevét vállalva szerkesztette a hétfői lapszámot. Szerető Szabolcs nem kívánt nyilatkozni lapunknak arról, hogy megváltoztatta-e elhatározását. Más források azonban biztosra mondták, Simicska Lajosnak „minden arcra és lapkészítőre” szüksége van, ezért nem ellenzi a volt főszerkesztő visszatérését. (Munkatársainktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.