galéria megtekintése

Rejtélyes üvegpalotát építenek Matolcsyéknak a Balaton fölé

39 komment


Spirk József

Balatonfüreden épít házat Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia. Az épület kivitelezését ugyanaz a cég végzi, amely a jegybanki alapítványok milliárdos beruházásait irányítja.

Az alig 30 éves Matolcsy Ádám ­2013-ban vásárolta meg a balatonfüredi Tamás-hegyen fekvő 3200 négyzetméteres telket. A környék korábban mezőgazdasági terület volt, a meredek déli lejtőn szőlők sorakoztak, néhány éve azonban felfedezték maguknak a különleges adottságokat kedvelő, vastagabb pénztár­cájú befektetők.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az adásvétel idején Matolcsyék telkén több mint 700 négyzetméternyi telepített szőlőt tartottak nyilván, ráadásnak ott a panoráma. Erről a részről az egész tavat be lehet látni Csopaktól egészen Aszófőig. A már félig kész épületen látszik, hogy a minimalista stílusú házból is maradéktalanul élvezhető a Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre nyíló kilátás. A házat három oldalról, a földtől a tetőig üvegfal borítja majd, s faszerkezet ad geometrikus formát az épületnek.

 

Matolcsy György MNB-elnök családja az utóbbi években több pozíciót is begyűjtött a Balaton környékén. Feleségét 2014-ben Balaton­akarattya polgármesterévé választották. Matolcsy Ádám 2015 végén gyártulajdonos lett, kis szériás fodrászati székeket gyártó és forgalmazó cége, a Glamorous Kft. decemberben váratlanul megvásárolta a ­nála hússzor nagyobb veszp­rémi Balaton Bútor Kft.-t a Fotextől. A nagy múltú, 1896-ban alapított bútorgyár megvételét a családhoz tartozó ­Szemerey Tamás pénzintézete, a Növekedési Hitelbank kölcsöne tette lehetővé. Mint később kiderült, a hitel hátterét a Matolcsy György által indított akciós jegybanki hitelprogramja adta.

A félmilliárdos adósság nem sarkallta takarékoskodásra Matolcsy Ádámot. Néhány hónappal a cégvásárlás után megkezdődött a füredi építkezés,

jóllehet a Glamorous Kft. mérlegadatai szerény bevételt mutatnak. Az Opten céginformá­ciós nyilvántartása szerint a 2015-ös évet kevesebb mint nyolcmillió forintos adózott eredménnyel zárta Matol­csy Ádám cége, és ezen még üzlettársával is osztoznia kell.

A Népszabadság megkereste ­Matolcsy Ádámot, aki kérdésünkre közölte, hogy

az épületet mezőgazdasági melléképületként és pihenésre fogja használni.

Az MNB-elnök fia elárulta, hogy van egy budapesti lakása is, az építési költségekről viszont nem nyilatkozott.

Forrás: Raw Development Beruházás­szervez? és Mérnöki Szolgáltató Kft.

A generálkivitelezést és bonyolítást végző cég honlapjáról viszont megtudható, hogy mennyit kell félretennie annak, aki ilyen házat szeretne magának. A balatoni nyaraló 40 millió forintos beruházás – állítja a Raw Development Kft., amely a honlapján a referenciák között közzétette a látványterveket.

A Raw Development Beruházás­szervező és Mérnöki Szolgáltató Kft. (RW) több szállal kapcsolódik a nemzeti bankhoz, sőt, a létrejöttét is segíthette, hogy a jegybank alapítványai hatalmas ingatlanberuházásokba kezdtek.

Az RW-t Matol­csy György unokatestvére, Szemerey Tamás egyik érdekeltsége hozta létre alig néhány hónappal az előtt, hogy az egyik MNB-alapítvány, a ­PADA elkezdte a budai Várban az Ybl–Hatvany-villa, új nevén a Villa Budapest munkálatait.

A PADA az akkor referenciákkal még nem rendelkező RW-t választotta ki az alapítvány képviseletére és a projektmenedzseri feladatok ellátására. A céget később más MNB-alapítványok is bevonták ingatlanfejlesztéseikbe, így az RW megrendelésállománya egy év alatt megközelítette a 100 millió forintot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.