A Fidesz szerint Tapolca már elúszott

Orbán Viktor nem tervez személyes kampányt Tapolcán – tájékoztatták lapunkat. A kormányoldalon nem adták fel előre az április 12-i választást, de nem is számítanak győzelemre. Állítólag a veszteség minimalizálása a terv. A fideszes győzelemhez már nem látják elégségesnek a korábban alkalmazott mozgósítási technikát, sem az esélyes jobbikos jelölt, Rig Lajos karaktergyilkosságát.

„Az elő a tetkóval!” Fidelitas-közlemény – Rig állítólag az SS-jelmondatra hajazó, „Becsület és hűség” feliratot visel a karján – nem lesz képes ellensúlyozni az országos kormányellenes hangulatot. Különösen azért nem, mert a Jobbik-jelölt a Fidesz-politikusok, kormánytagok vagyongyarapodásával, valamint az ügynöküggyel kampányol.

 

Szavazás Veszprémben. Ott bukott a Fidesz
Szavazás Veszprémben. Ott bukott a Fidesz
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„Tapolcán hangulatválasztás lesz” – mondta egy kormányközeli forrásunk, aki – más fideszes politikusokhoz hasonlóan – azt sem zárta ki, hogy a tapolcai körzetben induló Fidesz–KDNP-jelölt, Fenyvesi Zoltán csak harmadik lesz a jobbikos riválisa és az MSZP-s Pad Ferenc mögött. A veszprémi választás elemzésekor a Fidesz-vezérkar tanulmányozta az adatokat, és semmi sem utal arra, hogy e mutatók ne lennének érvényesek Tapolcán is.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke sem fűzött nagy reményeket a tapolcai választáshoz. Múlt szombaton a Magyar Hírlapban megjelent interjúban „az adott politikai konstellációval” és a realitással magyarázta a veszprémi Fidesz-vereséget. Arra a kérdésre, hogy mire számít Tapolcán, azt válaszolta: „Ott a helyzet részben hasonló, mert az erőviszonyok április 12-ig nem változnak meg.” Szerinte a mozgósítási képesség alapján dől el, ki nyeri el a Lasztovicza Jenő halála miatt megüresedett parlamenti helyet.

Ám mások helyzetértékelése szerint a konfliktusos kormányzati intézkedések negatív hatását nem lehet mozgósítási technikákkal felülírni, ráadásul az első olyan vasárnap emléke is élő lesz, amikor nem nyithattak ki a boltok. A veszprémi fiaskó után a fideszesek arra gondoltak, hogy április 12. előtt még előkerülnek „dossziék” a Jobbikról. De voltak olyan várakozások is, hogy évértékelő beszédében Orbán Viktor általános közérzetjavító nagy bejelentéseket tesz; ez mind elmaradt, viszont Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken adócsökkentést lebegtetett meg a Hungarian Business Leaders Forumon, és egyebek mellett áfacsökkentést ígért.

Ugyanakkor a bejelentésnek már csak azért sem lehet hatása egyelőre a választói preferenciákra, mert csak vizsgálja a kormány, hogy csökkentheti-e egyáltalán az áfát ebben a kormányzati ciklusban. A Simicska Lajos és Orbán Viktor közti elmérgesedett és végletessé vált viszony, megspékelve a Magyar Nemzet- és a Hír TV-bojkottal, rombolja, elbizonytalanítja a Fidesz-tábort, „családon belül okoz meghasonlást” – mondták lapunknak. Azt forrásaink érthetetlennek nevezték, hogy a fideszes bojkottal miért nem várták meg a tapolcai választás másnapját, hiszen így – elsősorban aHír TV-ben – átadják a megjelenési lehetőséget az erősödő Jobbiknak.

Vannak viszont, akik szerint egy tapolcai Jobbik-győzelem stratégiai szempontból nem lenne „teljesen rossz” a Fidesznek, április 13-tól ugyanis Brüsszelben és Washingtonban is lehet azzal érvelni, hogy lám, a Fidesz, illetve Orbán gyengítése a szélsőséges, EU- és Amerika-ellenes Jobbikot erősíti. És a Fidesz, illetve Orbán Viktor az egyetlen valóságos erő, amelyik meg tudja akadályozni a Jobbik hatalomra jutását. Bár ezt az érvelést a feltételezett tapolcai eredménnyel nem könnyű megtámasztani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.