galéria megtekintése

Hiába dől a gyerekekből a panasz, lenyomják a torkukon a rossz menzakaját

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 09. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Az idén szeptembertől kötelezővé vált iskolai menzareform egyelőre vakvágányon siklik. A középiskolások háromnegyede iskolai koszt helyett inkább otthon vagy gyorséttermekben eszik. A panaszlista nem lett rövidebb, a sót pedig legfeljebb elkérik a tanári asztalról.

A rántott hús jobb lett. Cserébe ritkábban van. Minden más ízetlen és alig felismerhető. Ha mégis, annyira kevés, hogy nem érdemes hozzálátni. Igaz, az idő sem sok. Az átadóablak előtt hosszú sor kígyózik, ami értékes perceket vesz el az amúgy is rövid ebédszünetből. A felsőbb osztályoknak gyakorta a 10 perces szünetekben kellene ebédelniük, ha pedig késnek az óráról, hiányzóként jegyzik fel őket. Akad olyan gimnázium is, ahol a nagyobbak csak a tanítás végeztével mehetnek enni, de a többségük akkor már inkább hazafelé veszi az irányt.

Minta a menzán: eszik, nem eszik…
Minta a menzán: eszik, nem eszik…
Botár Gergely / Miniszterelnökség

A hely is kevés. A szűkös ebédlőkbe gyakorta nem fér több 5-10 asztalnál. A leves viszont már kezdetektől kint hűl az asztalon, a későn jövők hidegen ehetik. Ennél nagyobb visszatartó erő, hogy nem tudni, mit dobáltak be a tálba az előttük ebédelők. Így többnyire érintetlen marad. A ritkán osztott gyümölcs jórészt nagy tételben vásárolt kukacos, barna masszává nyomódott ragacs. A gyerekek többsége idegenkedve fogadja az egészségesnek kikiáltott ételeket, sokszor meg sem kóstolják. A sótartót viszont gyakorta elkérik a tanári asztalról.

 

A megkérdezett gyerekekből dől a panasz, éles ellentétben az étlap étvágygerjesztő ajánlatával, illetve a szülői értekezleten elhangzó tanári állítással, amely szerint a menza ízletes. Bár talán kicsit drágább. A havi menzadíj a legtöbb helyen tízezer forint fölé csúszik, főként háromszori étkezés esetén, illetve azokban a kerületekben, ahol a „külsősöknek” felárat kell fizetniük. Sokan küldenének be otthonról ebédet, de a főtt étel napközbeni tárolására, illetve ebédidőben való melegítésre nincs mód. Az iskolai étkeztetés fő baját Buday Péter mesterszakács már évekkel ezelőtt az elavult receptekben vélte felfedezni. Szerinte

a konyhák többségében 70-80 receptből dolgoznak, ismétlésük unalmas.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint az iskolai konyhák kétharmada már a reform előtt bevezetett új ételeket és nyersanyagokat, amelyeket szerintük a gyerekek is jól fogadtak, ám sok helyen csak 20-30 receptből főznek. Csakhogy Buday fokozatosságot ajánlott, ugyanis a fő cél, hogy jóllakassuk a gyerekeket.

A kormány ehhez képest 2014-ben különösebb előzmények nélkül hirdette meg menzareformját, bár bevezetését 2015 januárjára, aztán szeptemberre halasztotta a szülők – főként a magasabb térítési díjak miatti – felháborodásától és a megkötött szerződések évközi felmondása okozta zűrzavartól tartva. A rendelet több pontja még mindig nem lépett életbe: például csak november elsejétől válik kötelezővé, hogy a 3 év felettieknek maximum 1,5 százalékos zsírtartalmú tej adható.

A reform bevezetését a felháborodás miatt januárról szeptemberre halasztották
A reform bevezetését a felháborodás miatt januárról szeptemberre halasztották
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az évi 200–250 milliárd forintos forgalmú közétkeztetési piac fő megrendelői a központi büdzséből gazdálkodó intézmények – óvodák, iskolák, kórházak. A költségek felét így az állam, illetve az önkormányzatok fizetik. A humántárca az idén 58 milliárdot költ az ingyenes étkeztetés támogatására, amelyben 320 ezer gyermek részesül. Jövőre 70 milliárdot szánnak rá. Akiknek azonban fizetniük kell, napi 300-500 forinttal számolhatnak.

– Nehéz az áttörés – ismeri el a Tettinger Antal, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) elnöke, korábbi Pest megyei tiszti főorvos, aki azonban úgy véli, hogy az egészséges táplálkozásra nevelés támogatandó cél. De a sikerhez a szülőket is „meg kell reformálni”, hiszen a gyerekek az év felében otthon étkeznek, és ha az nagyon eltér az iskolaitól, akkor nehezebben fogadják el az újat. Nem tagadja:

a reform bevezetése óta több a maradék, de szerinte ez a hozzászoktatás időszaka után csökkenni fog. Persze nem mindegy, hogy 250 vagy 750 forintból kell kihozni egy napi adagot,

márpedig az országban háromszoros különbség van az egyes iskolák között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.