galéria megtekintése

Az egész egyház megdöbbent azon, amit a hajmáskéri lelkész mondott

92 komment


Kovács Klára

A NOL információi szerint több református egyházi vezető is megdöbbent és tiltakozott a Dunántúli Református Egyházkerület püspökénél  Bikádi László Károly hajmáskéri lelkész szószékről elhangzott beszéde miatt.

Azt kifogásolják, hogy Bikádi azt mondta „nem állíthatjuk, hogy fehér emberként felebarátként kezelnénk a színes bőrűeket, legyen az arab, legyen az néger, legyen az afrikai, legyen az ázsiai”.

A nol.hu megkeresett református lelkészeket, akik szerint Bikádi teljesen félremagyarázta az írást. Ugyanis az kimondja, hogy a segítségnyújtás és a szolidaritás határtalan, ahogy Isten szeretete is. Egy neve elhallgatását kérő lelkész azt mondta, nem érti mi vezette hajmáskéri kollégáját, amikor a menekültek ellen beszélt és szerinte egyértelmű náci propagandát terjesztett a szószékről. 

 

„Az írás egyértelműen fogalmaz. Mindenki a felebarátunk. A szamaritánus története pedig pont arról szól, hogy az emberségünkkel kell találkozni még akkor is, ha ezért ki kell lépnünk a kényelmi zónánkból és felebarátként kell kezelnünk mindenkit, legyen az arab, fekete vagy ázsiai".

Egy másik lelkész szerint teológiailag és emberileg is elfogadhatatlan, ami elhangzott. Szerinte Bikádi a bibliai történet mondanivalójának homlokegyenest az ellenkezőjéről beszélt, egyértelműen politikai kontextusba helyezve az írás szavait. Csak reméli, hogy ezt a kereszténységhez méltatlan hozzáállást jóvá tudja tenni a református egyház és túl tud lépni a kormány propagandaszövegein. 

Sokakat felháborított, hogy a hajmáskéri lelkész sáskajáráshoz, hangyákhoz, a természetes élőhelyükről menekülő állatokhoz hasonlította a menekülteket. A Népszabadság információi szerint az ügyet a legfelsőbb egyházi körökben vizsgálják és akár fegyelmi eljárás is indulhat Bikádi lelkész ellen.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnöki Tanácsa egyébként arra kéri a gyülekezetei tagjait, hogy vegyenek részt az október 2-i népszavazáson és „a legjobb meggyőződésük szerint” adják le szavazatukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.