40 milliárdból alakítják át a háziorvosi rendszert

Bár az egészségügy átfogó strukturális átalakításáról még nem született kormánydöntés, az alapellátás reformja 24 mintakörzetben valójában már el is kezdődött. A jövőben a háziorvosok teamekbe szerveződnének, és akár mozgást, étkezési tanácsokat is felírhatnának a pácienseknek.

Hivatalosan meghirdetett program híján egyelőre nem tudni, milyen átfogó reformra készül az egészségügyben a kormány az önkormányzati választásokat követően. Azt viszont az ágazatban szinte már tényként kezelik, hogy jövőre elindul az alapellátás átalakítása, és a ciklus végéig akár 50 milliárd is érkezhet erre a területre. Orbán Viktor kormányfő maga is többször jelezte: elégedetlen amiatt, hogy a háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad attól, amit megérdemelnének, de attól is, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükség lenne.

Úgy tudjuk, az alapellátásra vonatkozóan már van csomagterve az egészségügyi kormányzatnak. Eszerint a háziorvosok nemcsak forráshoz jutnának, de egy újfajta modellben, az eddig megszokottól eltérő munkaszervezéssel is dolgozhatnak. Ennek a modellnek a kísérleti alkalmazása már egy éve zajlik 24 praxisban – svájci finanszírozással. Ezt az úgynevezett svájci modellt terjesztenék ki előbb 30, majd 600 praxisra a ciklus végéig. Összesen 6700 háziorvosi praxis működik az országban.

Komáromi Zoltán háziorvos rendel, aki a XII. kerületben az Együtt–PM színeiben politizál is
Komáromi Zoltán háziorvos rendel, aki a XII. kerületben az Együtt–PM színeiben politizál is
Teknős Miklós / Népszabadság

A modell lényege, hogy a praxis önállóságának megtartása mellett néhány körzet orvosa közös teamet hoz létre. A csoportokban az orvosok munkája további szakemberekkel – gyógytornásszal, egészségpszichológussal, dietetikussal, egészségőrökkel – egészül ki. A közös munka célja a körzetben élők egészségének minél további megőrzése. Ehhez személyre szabott egészségtervet – benne mozgásra vonatkozó és étkezési tanácsot, pszichés támogatást, életvezetési segítséget – is kapnak az ott élők. A modellkörzetekben már most gyakran előfordul, hogy gyógyszer helyett napi húsz perc futást, vagy konkrét, személyre szóló diétát ír a receptre az orvos.

A kísérleti program egyelőre jórészt szegény településeken zajlik, ezekben a falvakban a lakosság fele, a gyerekeknek pedig a nyolcvan százaléka roma. A projekt országossá bővítéséhez – a programban dolgozó szakértők szerint – négy-öt évre, s mintegy 30–40 milliárd forintnyi pluszforrásra lenne szükség. Az orvosok a „másfajta” praxismenedzselésért többletdíjazásban részesülnek, az orvost segítő szakemberek bére a team költségeiben szerepel.

Az új rendszertől azt várják, hogy az így gondozott embereknek kevesebbszer lesz szükségük drága orvosi kezelésre, egészségproblémáik túlnyomó részét már az alapellátás szintjén meg lehet oldani. Nem mellékesen egy-egy team legalább 10–12 embernek teremt új munkahelyet. Lapunk úgy tudja: a svájci modell kiterjesztésén túl tervezik a háziorvosok kártyapénzének további kiigazítását is, ám ennek forrása még nem látszik a jövő évi költségvetési tervezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.